15.10.2008

15. 10. Свщмч. Кипріяна ,муч. Юстини, Преп. Андрія

Лк. 4, 1-15

А Ісус, повний Духа Святого, вернувсь з-над Йордану, і Дух на пустиню Його попровадив. 2 Сорок день там диявол Його спокушав, і за тих днів Він нічого не їв, а коли закінчились вони, то вкінці зголоднів. 3 І диявол до Нього сказав: Якщо Ти Син Божий, скажи цьому каменеві, щоб хлібом він став! 4 А Ісус відповів йому: Написано: Не хлібом самим буде жити людина, але кожним Словом Божим! 5 І він вивів Його на гору високу, і за хвилину часу показав Йому всі царства на світі. 6 І диявол сказав Йому: Я дам Тобі всю оцю владу та їхню славу, бо мені це передане, і я даю, кому хочу, її. 7 Тож коли Ти поклонишся передо мною, то все буде Твоє! 8 І промовив Ісус йому в відповідь: Написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому! 9 І повів Його в Єрусалим, і на наріжнику храму поставив, та й каже Йому: Як Ти Син Божий, кинься звідси додолу! 10 Бо написано: Він накаже про Тебе Своїм Анголам, щоб Тебе берегли! 11 і: Вони на руках понесуть Тебе, щоб коли не спіткнув Ти об камінь Своєї ноги! 12 А Ісус відказав йому в відповідь: Сказано: Не спокушай Господа Бога свого! 13 І диявол, скінчивши все цеє спокушування, відійшов від Нього до часу. 14 А Ісус у силі Духа вернувся до Галілеї, і чутка про Нього рознеслась по всій тій країні. 15 І Він їх навчав по їхніх синагогах, і всі Його славили.

Христос переміг світ, щоб світ не переміг нас.

Диявол приходить до Ісусового життя дуже відкрито. Якщо Бог це допустив, то лише тому, щоб дати нам усвідомити, що спокуси будуть також і у нашому щоденному житті. Диявол приходить до нас у дуже звабливому вигляді, пропонує нам те, чого ми так довго прагнули, те, що нас переслідувало та інколи відбирало сон. Свої спокуси він пропонує дуже гарно... в потрібний момент підсовує нам легко отримані гроші; запевнення, що неморальні вчинки в сучасному світі є обов’язковою потребою; брехати батькам або вчителям є лише для нашого добра, це не є гріх; алкоголь та наркотики в малій мірі не є шкідливими….

Кожна наша співпраця з спокусником приводить до великого розчарування. Він вміє обіцяти, але те, що він дає - скороминуче. Тому мусимо чувати та завжди воювати проти диявола молитвою, добрими ділами та постом.

· Спробую негайно вигнати диявола молитвою, зверненою до Отця.

…Господи Ісусе, віддаюся у Твої руки. Лише Ти можеш допомогти мені своєю ласкою навіть у найменшій спокусі…

Немає коментарів: