21.03.2009

21 березня, субота (заупокійна) – Мр 2,14-17
Прп. ісп. Теофілакта

А йдучи повз, побачив він Леві, сина Алфея, що сидів на митниці, й до нього каже: «Іди за мною!» Той устав і пішов слідом за ним. І коли він сидів за столом у його домі, багато митарів і грішників сіли з Ісусом та його учнями, бо їх було чимало, – тих, що за ним ішли. І коли книжники, що були з фарисеїв, побачили, що він їсть із митарями та грішниками, то сказали його учням: «Чого він їсть і п’є з митарями та грішниками?» Ісус, почувши те, сказав їм: «Лікаря треба не здоровим, а хворим. Я не прийшов кликати праведних, а грішних».


Ісус цими словами нагадує фарисеям, і також нам, людям 3 тисячоліття, що прийшов спасти всіх, але перш за все тих, в яких хворі душі. Також сьогодні через деяких з нас Він сідає з бездомними, терплячими, хоче дізнатись їх проблеми, бачити їх потреби та допомогти їм.
Кожного з нас стосуються Його слова: Милосердя хочу, не жертву! Дарувати декілька копійок на милосердні діла, можливо не є настільки важким, як “черпати з своїх запасів” :свого вільного часу, посмішок, ласкавих слів. Або докладати руку до конкретних справ: службою батькам, однокласникам, старшим ....
Наш старий спосіб життя нам дуже підходить, є зручний. Проте зробімо конкретний рішучій крок вже сьогодні.

Виявлю милосердя у конкретний спосіб.

Господи, дай мені силу бути милосердним, без того, щоб я очікував за це похвали.

Немає коментарів: