27.04.2009

27.4.Ісп. Мартина, Папи Римського
Ів. 2,1-11
1. Третього ж дня весілля відбувалося в Кані Галилейській, і була там мати Ісусова. 2. Отож запрошено на те весілля й Ісуса та його учнів. 3. Коли ж не вистачило вина, мати Ісусова й каже до нього: «Вина в них нема». 4. Відрік їй Ісус: «Що мені, жінко, – а й тобі? Таж не прийшла година моя!» 5. Але мати його мовила до слуг: «Що лиш скаже вам, – робіть».
6. Було ж там шестеро кам’яних посудин на воду, щоб очищуватися по-юдейському; кожна вміщала дві або три мірки. 7. Сказав їм Ісус: «Наповніть посудини водою». Вони й виповнили їх по вінця. 8. А він їм далі каже: «Зачерпніть тепер та й несіть до старости весільного». Тож понесли. 9. Коли ж покуштував староста воду, що на вино обернулась, – а не знав же, звідки воно взялося: слуги лише знали, котрі води зачерпнули були, – то закликав староста молодого 10. і до нього мовив: «Всяк чоловік добре вино спершу подає, а гірше, – як уп’ються. Ти ж приховав добре вино аж он по сю пору».
11. Ось такий чудес початок учинив Ісус у Кані Галилейській, і велич тим свою об’явив, – тож і учні його увірували в нього.


Діва Марія звертає увагу Свого Сина на те, що вино вже випите. Що Вона цим хотіла сказати? Невже Вона говорить Своєму Синові: зроби що-небудь, щоб вони ще могли пити і пити? Марія бачила, що їхнім серцям бракувало радості, щастя, того почуття, яке дозволяло їм забути всі неприємності, все що гнітить; їх серця ще повні бажання погрітися промінням любові нареченого і нареченої.
Звертання "жінко" ще раз зустрічаємо в Євангелії від Івана (див.19,26) і його значення розкривається при зівставленні зі словами із Старого Заповіту: "...покладу ворожнечу між тобою і жінкою і між твоїм потомством та її потомством. Воно розчавить тобі голову, а ти будеш намагатися ввіп'ястися йому в п'яту… І дав Адам ім'я жінці своїй: Єва, бо вона була мати всіх живих"(Бут.3,15.20). Марія є справжньою Євою, "матір'ю всіх живих".
В Кані Галилейській Діва Марія показала нам свою любов, чуйність серця і материнську турботу про нас, про наші духовні і матеріальні потреби, навіть у повсякденних дрібницях. І сьогодні ми можемо – кожен з нас – вірою відкрити двері Христові і зробити те, що Він нам скаже, даючи Богові можливість чудом все преобразити: нудьгу, печаль, незадоволення в радість.

Господи, дай мені віру в те, що воду моїх зусиль ти перетвориш у вино радості зустрічі з Тобою. Царице Церкви молися за нас!"

Немає коментарів: