29.06.2009

29 червня, понеділок – Мт 11,2-15
Св. Тихона, єп. Аматунського

2. Почувши у в’язниці про діла Христові, Йоан послав його спитати через своїх учнів: 3. «Ти той, що має прийти, чи іншого маємо чекати?» 4. У відповідь на це Ісус сказав їм: «Ідіть і сповістіть Йоана про те, що чуєте й бачите: 5. Сліпі бачать і криві ходять; прокажені очищуються і глухі чують; мертві воскресають і вбогим проповідується Добра Новина. 6. Щасливий, хто через мене не спотикнеться».
7. Тоді, як ті відходили, Ісус почав говорити людям про Йоана: «На що ви вийшли подивитися в пустиню? На тростину, що її колише вітер? 8. На що ж вийшли подивитись?На чоловіка, одягненого в одежу м’яку?Таж ті, що носять м’яку одежу, сидять у царських палацах. 9. Чого ж тоді вийшли?Побачити Пророка?Так, кажу вам, і більше, як Пророка. 10. Це той, що про нього написано:
Ось я посилаю мого посланця перед тобою, що приготує тобі дорогу перед тобою.
11. Істинно кажу вам, що між народженими від жінок не було більшого від Йоана Христителя; однак найменший у Небеснім Царстві більший від нього. 12. Від часів Йоана Христителя і понині Царство Небесне здобувається силою; і ті, що вживають силу, силоміць беруть його. 13. Усі бо пророки й закон пророкували до Йоана. 14. І коли хочете знати – він є Ілля, що має прийти. 15. Хто має вуха, нехай слухає.


Чи ми вже колись ставили питання: «Що маємо робити, як жити, щоб досягти Небесне Царство? Чи скероване наше життя до Бога?».
До Небесного Царства точно не дійдемо ні силою, ні зброєю! Єдиний спосіб дістатися до неба та переживати його «плоди» вже тут на землі, — це «робити насильство» над собою. Як? Це може означати: з покорою впасти перед Богом та щирим покаянням очистити свою душу.
Іншого разу це може бути співпраця з Богом при усуванні наших слабкостей, грішних схильностей, глибоко вкорінених звичок, яка приведе до «оздоровлення» нашого духа.
Залежить від нас, наскільки віддаємося Богові вже сьогодні! Дійдімо до Божого Царства витривалістю в доброму, змаганням в покорі, в прощенні…

Яке «насильство» над собою сьогодні мене заведе ближче до неба?

Господи Ісусе, з натхненням приймаю сьогоднішній день як пропозицію бути жителем неба, тим, що житиму, згідно з Твоєю волею.

Немає коментарів: