14.10.2009

14 жовтня, середа – Лк 5,33-39
Покров Пресвятої Богородиці – храмовий празник
* святкова Літургія для молоді в ц.Покрови о 1800

А вони йому сказали: “Учні Йоана постять часто й моляться, так само й учні фарисеїв, а твої їдять та п'ють!” Ісус же до них промовив: “Чи ж; можете примусити постити весільних гостей, поки молодий з ними? Прийдуть дні, коли візьмуть від них молодого, тоді будуть постити в ті дні.” Він їм сказав також цю притчу: “Ніхто не відриває латки від нової одежини й не пришиває її до старої, а то порве й нову, і латка від нової не підійде до старої. Ніхто також не вливає молодого вина до старих бурдюків, а то нове вино прорве бурдюки, й само вино розіллється, і бурдюки пропадуть. Але треба вливати молоде вино до нових бурдюків. І ніхто, що п'є старе вино, нового не захоче, бо каже: Старе ліпше.


…Учні Йоана постять часто й моляться, так само й учні фарисеїв
… Старозавітня людина постилася з великою охотою, бо дуже бажала приходу Спасителя. Сьогоднішня людина може задавати собі подібне запитання: Маємо постити, робити зречення чи ні? Адже Ісус є поміж нас. Тоді як я маю поводитися?
…Чи ж; можете примусити постити весільних гостей, поки молодий з ними?… Постити, робити зречення, не обов’язково означає не їсти м’ясо, одягатися в мішковину, сипати на голову попіл, йти десь на прощу…
Піст для сьогоднішньої людини може означати оволодіти своєю волею, перемагати лінь, грішні звички, можливо зменшити вимоги щодо житла, одежі… Та навчитися відкривати своє серце, і навіть свій гаманець для інших, які цього потребують!!!
Постом може бути також прийняття хрестів, болю, страждання, можливо і неприємних людей, друзів… Постом для кожного є щось інше.

Господи Ісусе, поможи мені поститися вже сьогодні.

Немає коментарів: