13.02.2010

13 лютого, субота – Мт. 6,1-13
Безсрібн. і чудотв. Кира й Івана

“Уважайте добре, щоб ви не чинили ваших добрих учинків перед людьми, які бачили б вас, а то не матимете нагороди в Отця вашого, що на небі. Отож, коли даєш милостиню, не труби перед собою, як роблять лицеміри по синагогах та вулицях, щоб їх хвалили люди. Істинно кажу вам: Вони вже мають свою нагороду. Ти ж, коли даєш милостиню, нехай твоя ліва рука не знає, що робить твоя права: щоб твоя милостиня була таємна, і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі. А коли молитеся, не будьте як ті лицеміри, що люблять навидноті молитися по синагогах та на перехрестях, щоб показатися людям. Істинно кажу вам: Вони вже мають свою нагороду. Ти ж, коли молишся, увійди у свою кімнату, зачини за собою двері й молись Отцеві твоєму, що перебуває в тайні, а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі. А коли молитесь, не говоріть зайвого, як ті погани; гадають бо, що за своєю велемовністю будуть вислухані. Не будьте, отже, подібні до них, бо Отець ваш небесний знає, чого вам треба, перш ніж ви просите в нього. Тож моліться так: Отче наш, що єси на небі! Нехай святиться Твоє ім'я. Хай прийде Твоє царство, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш щоденний дай нам нині. Прости нам довги наші, як і ми прощаємо довжникам нашим, Не введи нас у спокусу, але визволь нас від злого.


Ісус нас сьогодні кличе до молитви, як персональної розмови з нашим Богом! Кожен з нас напевно любить посидіти з друзями. Щира розмова, щасливий сміх, милі погляди, ці хвилини ми б хотіли затримати як можна довше. Ми були б раді, якщо б вони ніколи не закінчувалися. Подібно до цього, мало би бути і з нашою молитвою. Молитва повинна б бути часом щирої розмови з Господом, котрому сідаємо «до ніг», та говоримо про все, що пережили, що нам вдалося, а що зіпсували, за що нам соромно.
Щоденна молитва допомагає нашій душі бути «чуйною» до наших неприятелів. Одночасно підтримує і зміцнює нас в труднощах та життєвих випробуваннях, які переживаємо.

Не покиньмо молитву ні тоді, коли нам здається, що не приносить ніяких плодів, ні тоді, коли ми розсіяні. Повторюймо Богу: Боже, Ти бачиш яким я є, допоможи мені!

Немає коментарів: