13.09.2009

13 вересня, неділя Мт 22,1-14
Покладення пояса Пресв. Богородиці

Ісус, озвавшися, знову заговорив до них у притчах:
“Царство Небесне схоже на царя, що справив своєму синові весілля.
Він послав своїх слуг кликати запрошених на весілля, але вони не хотіли прийти.
Тоді він знову послав інших слуг, кажучи: Мовте запрошеним: Ось я обід мій зготував: зарізано волів та підгодовану худобу все готове, ідіть на весілля.
Та ті тим знехтували й пішли собі, хто на власне поле, хто до свого крамарства;
інші ж, схопивши слуг, познущалися з них і повбивали.
Розгнівався цар і вислав військо, яке вигубило тих убивців, а їхнє місто спалило.
Тоді він мовив своїм слугам: Обід – готовий, але запрошені були негідні.
Підіть, отже, на роздоріжжя і, кого лише здибаєте, кличте на весілля.
Вийшли ці слуги на дороги й зібрали всіх, кого тільки спіткали – злих і добрих, так що весільна світлиця була гостей повна.
Як же ввійшов той цар, щоб подивитися на гостей, побачив там чоловіка, що не був убраний у весільну одіж:,
і сказав до нього: Як то ти ввійшов сюди, друже, не маючи весільної одежі? А той мовчав.
Тоді цар промовив до слуг: Зв'яжіте йому ноги й руки та й киньте геть у темряву кромішню! Там буде плач і скрегіт зубів.
Багато бо покликаних, але вибраних мало
.”



«Царство Небесне схоже на царя, що справив своєму синові весілля….Роздумуючи над цим Євангеліє ми уявляємо сцену весілля. Але це не є звичайне весілля, це весілля , яке сам Бог підготував своєму Синові… Дуже бажав, щоб Христова Церква жила з Ісусом в такому тісному зв’язку як наречена з Женихом… Весілля, гостина в нас це викликає позитивні емоції. Вибрана їжа, солодощі, милі зустрічі, гарна одежа. Бог для нас щоденно готує таку «гостину»! Де? На кожному вівтарі в Церкві, на Служби Божій! Чому на Божу великодушність багато з нас відповідає холодом та байдужістю.
Тоді він знову послав інших слуг, кажучи:Мовте запрошеним:Ось я обід мій зготував….Скільки разів ми вже в собі «вбили» Боже запрошення на зустріч з Ісусом в Євхаристії? З серйозності Ісусових слів бачимо, що неможливо так легко дістатися до неба! Кожен потребує для себе одежу благодаті та життя наповненого чеснотами! Якщо думаємо, що між мільйонами людей якось «прослизнемо», ми дуже помиляємось! Бог гас знає краще, ніж ми самі. Щоденно нас кличе до життя згідно Євангеліє і Його вимоги завжди ті самі.. Слова: «Багато бо покликаних, але вибраних мало.» - нас, можливо переконають до покаяння, до навернення та зміни нашого життя.

Немає коментарів: