23.09.2009

23 вересня, середа – Мр 7,14-24
Муч. Минодори, Митродори і Німфадори

І прикликавши знову народ, промовляв до нього: "Слухайте мене всі й розумійте! Нема нічого зовнішнього для людини, що, входивши в неї, могло б її осквернити; лише те, що виходить з людини, те осквернює людину. Хто має вуха слухати, хай слухає!" І коли він увійшов до хати, оподаль від народу, учні його спитали його про притчу. А він і каже їм: "То й ви ще такі недотепні? Не розумієте, що все, що ззовні входить у людину, не може її осквернити, - воно бо не входить в її серце, лише в живіт і виходить геть, виявляючи всі страви чистими." Далі казав: "Те, що виходить з людини, - те осквернює людину. З нутра бо, з серця людини, виходять недобрі намисли, розпуста, злодійство, вбивство, перелюби, загребущість, лукавство, обман, безсоромність, заздрий погляд, наклеп, бундючність, безглуздя. Уся ця погань виходить із нутра й осквернюе людину."І вирушивши звідти, пішов у сторони Тиру та Сидону. Увійшовши ж в один дім, не хотів, щоб довідався хто небудь про те, але не міг скритися.


Ми прочитали важливе Ісусове застереження, та довгий перелік речей, які, якщо не будемо їх контролювати, можуть нас осквернити. Так, як регулярно протягом дня миємо руки від бруду, так мали би щоденно кожен вечір очищувати своє серце іспитом совісті та щирим жалем і тоді Бог буде на першому місці в нашому серці.
Як проживу сьогоднішній день? Вечором зроблю іспит совісті: чи я сповнив свої обов’язки, чи був ласкавий до інших, чи бачив в інших Христа, чи не думав про нечисті речі, чи заздрив….?
Якщо би ми вміли кожен день «очищуватися» жалем, та користати з благодаті тайни покаяння, то щасливих та спокійних людей було би все більше і більше!

Боже милостивий, будь мені грішному!

Немає коментарів: