10.06.2009

10 червня, середа – Мт 5,20-26
Свят. Микити, єп. Халкедонського

20. Кажу бо вам, що коли ви своєю праведністю не перевищите книжників та фарисеїв, не ввійдете в Царство Небесне.
21. Ви чули, що було сказано давнім: Не вбивай; і коли хтось уб’є, той підпаде судові. 22. А я кажу вам, що кожний, хто гнівається на брата свого, підпаде судові. Хто ж скаже братові: Нікчема!– той підпаде Верховному Судові. А хто скаже: Дурень!– той підпаде під вогонь пекельний. 23. Коли, отже, приносиш на жертовник дар твій і там згадаєш, що твій брат має щось на тебе, 24. зостав там перед жертовником твій дар; піди, помирись перше з твоїм братом і тоді прийдеш і принесеш дар твій.
25. Мирися з твоїм противником швидко, коли ти ще з ним у дорозі, щоб противник часом не віддав тебе судді, а суддя возному, щоб тебе не вкинули в темницю. 26. Істинно кажу тобі: Не вийдеш звідти, доки не заплатиш останнього шага.


…А я кажу вам, що кожний, хто гнівається на брата свого, підпаде судові
… Ісус від нас вимагає не мало! Для тих, котрі дбають про святість життя, це високо поставлена планка! Хто ж з нас у своєму житті не злостився? Слово «нікчема» є лише поміркованим виявом того, як називаємо ближніх, коли злостимося, або якщо хтось не робить так, як ми хочемо…
…А хто скаже: Дурень!– той підпаде під вогонь пекельний...Цього нам вже може здаватися забагато. Не розуміймо ці слова Ісуса як погрозу… Краще приймімо їх як застереження, що до святості важко дійти власними силами, бо це велика виснажлива праця… Ісус напевно не хоче з нас мати втомлених святих. Його більше цікавить, чи вміємо у своєму змаганні покластися на Нього, черпати з Його джерел силу, чи вміємо Йому віддатися.
Коли, отже, приносиш на жертовник дар твій і там згадаєш, що твій брат має щось на тебе, 24. зостав там перед жертовником твій дар; піди, помирись перше з твоїм братом… Ісус нас знає ліпше, ніж ми самі. Знає, що чим ближче будемо до Нього, тим менше є можливостей згрішити. Його милосердя велике, без меж і Його любов є безконечна, про це не мали б ні на мить забувати.

Немає коментарів: