12.04.2009

12.4.Квітна неділя, Прп .Івана що списав Ліственицю
Ів.12,1-18
1. Шість день перед Пасхою прибув Ісус у Витанію, де перебував Лазар, якого воскресив був з мертвих. 2. Там, отже, справили йому вечерю, і Марта прислуговувала; а й Лазар був серед тих, які разом з ним посідали до столу. 3. Марія ж узяла літру мира з щирого нарду, вельми дорогого, помазала ноги Ісуса й обтерла їх волоссям своїм; і наповнився дім пахощами мира. 4. Каже тоді один з його учнів; Юда Іскаріотський, що мав його зрадити: 5. «Чому не продано це миро за триста динаріїв і не роздано бідним?» 6. Сказав же так не тому, що піклувався про бідних, але тому, що був злодій: із скарбнички, яку тримав при собі, крав те, що туди вкидувано. 7. Тож Ісус промовив: «Лиши її. На день мого похорону зберегла вона те миро. 8. Бідних матимете з собою повсякчас, мене ж матимете не завжди». 9. Тим часом дізналася сила народу, що він там, то й посходились – не тільки Ісуса ради, а й щоб побачити Лазаря, якого він з мертвих воскресив. 10. Тоді первосвященики ухвалили і Лазаря вбити, 11. численні бо юдеї залишили їх із-за нього й увірували в Ісуса.
12. Наступного дня сила людей, що прийшли на свято, зачувши, що Ісус іде в Єрусалим, 13. узяли пальмове гілля й вийшли йому назустріч з окликами: «Осанна! Благословен той, хто йде в ім’я Господнє, ізраїльський цар!» 14. І знайшовши осля, Ісус сів на нього, – як ото написано: 15. Не страхайся, дочко Сіону, ось іде твій цар верхи на жереб’яті ослициному. 16. Не збагнули того спершу його учні, але коли Ісус прославився, згадали вони, що то було написано про нього й що то з ним таке вчинено. 17. Але й народ, що був при ньому, коли то він був викликав Лазаря з гробу та його з мертвих воскресив, – про те свідчив. 18. Тим то, власне, народ і вийшов йому назустріч: довідався бо, що він учинив те чудо
.


Біля Ісуса можемо побачити дві категорії людей.
Марія – хоче вшанувати дорогоцінного гостя та не вагається відкрити цінну олію. Вона представляє людей, які живуть навколо нас і охоче дають Ісусові все, що мають. Вони не дивляться ні на цінність, ні на час, бо Богові належить все найкраще, що маємо.
Юда – символізує людей, котрі через торгівлю та службу ближнім намагаються все здобути для себе та для свого добра.
Бог в своїй безмежній любові нічого від нас не потребує. Але дивиться на нас, чи ми заради Нього, з любові до Нього та до ближніх здатні зректися всього.

Господи Ісусе, дай мені силу, щоб я ніколи не рахував того, що Тобі віддаю, але цілим своїм життям прославляв Тебе тут, на землі.

Немає коментарів: