25.04.2009

25.4. Ісп. Василія
Ів. 3,22-33
22. Після того вирушив Ісус із своїми учнями у край Юдейський і перебував там із ними, і христив. 23. А й Йоан христив – в Еноні біля Салиму, бо там води було багато, тож приходили туди і христилися. 24. Ще бо Йоана не посаджено у в’язницю.
25. Отож знялася суперечка між Йоановими учнями та одним юдеєм – про очищення. 26. Прийшли вони до Йоана та й кажуть йому: «Учителю, отой, що був із тобою по той бік Йордану й що про нього свідчив ти, – он він христить, та й усі до нього йдуть». 27. Йоан же у відповідь промовив: «Не може людина щось приймати, коли не дано воно їй із неба. 28. Самі ж свідчите мені, що я казав: Не Христос я, лише послано мене поперед нього. 29. У кого молода, той і молодий. Дружба ж молодого, що стоїть та й слухає, вельми на голос молодого радіє. Отака й моя радість, що оце сповнилося! 30. Йому треба рости, мені ж – маліти.
31. Хто з висоти приходить, той – над усіма. Хто з землі, той земний, той і говорить по-земному. А хто з неба приходить – над усіма той. 32. Що бачив і що чув, про те він свідчить, та свідоцтва його ніхто не бере до уваги. 33. Хто прийняв його свідоцтво, той ствердив, що Бог правдивий.


«Учителю, отой, що був із тобою по той бік Йордану й що про нього свідчив ти, – он він христить… Типова реакція людей. Часто приписуємо собі право сортувати людей за своїми критеріями. Забуваємо, що ті, Божі, критерії можуть дуже відрізнятися від тих, наших….

Не може людина щось приймати, коли не дано воно їй із неба Бог може діяти, та часто діє і через таких людей, які нам здаються «негідними та слабкими». Заздрити комусь у чиненні добра, успіху в службі, у виявленнях любові, може лише той, котрий собі присвоює всі заслуги та забуває, що є тут єдиний «автор» - Бог!!! Тому спробуймо навчитися від Івана покори, яка буде тішитися та радіти також і тоді, коли комусь з наших ближніх вдалося зробити щось добре та корисне!!! Хай тоді нас потішає те, що по світі поширюються любов, добро, а не заздрість, ненависть, які є від Злого!!!

Чи вмію й іншим бажати успіху, чинення добра?

Немає коментарів: