17.07.2009

17 липня, п’ятниця – Мт 13,44-54
Свщмч. Павла Гойдича, св. Андрія, преп. Марти
44. Царство Небесне подібне до скарбу, захованого в полі, що його чоловік, знайшовши, ховає і, радіючи з того, іде й продає все, що має, а купує те поле. 45. Подібне ще Царство Небесне до купця, що шукає добрих перел. 46. Знайшовши одну дорогоцінну перлину, йде, продає все, що має, і купує її.
47. Подібне також Небесне Царство до невода, що, закинутий у море, набрав усякої всячини. 48. Коли він виповниться, тягнуть його на берег і, посідавши, збирають, що добре, в посуд, а непридатне викидають. 49. Так буде при кінці світу: ангели вийдуть і вилучать злих з-поміж праведних і 50. кинуть їх до вогняної печі: там буде плач і скрегіт зубів. 51. Чи ви це все зрозуміли?» – «Так!» – йому відповіли. 52. Тоді сказав їм: «Ось чому кожний книжник, навчений про Небесне Царство, подібний до господаря, який виймає із свого скарбу нове і старе».
53. Якже Ісус скінчив ці притчі, пішов звідти. 54. Прибувши в свою батьківщину, він навчав їх у їхній синагозі, так що вони дивувалися і говорили: «Звідкіля в нього ця мудрість і сила чудодійна?


Ісус в Євангелії говорить про два ставлення людей, які бажають Царства Божого.
…Чоловік, знайшовши, ховає і, радіючи з того, іде й продає все, що має… В цьому випадку йдеться про випадкову знахідку, але водночас йдеться про точне та рішуче ставлення! З великою радістю не вагається жертвувати все, що йому миле, приємне, бо для нього немає нічого на світі, що б перевищило цінність Царства, про яке говорить Ісус! Якщо зрозуміємо цінність цього скарбу, то нам не буде заважко зректися речей, осіб — нічого, бо при погляді на те, що ми отримали прийняттям Божого Царства, все решта втрачає ціну!!! Тому просімо Бога, щоб дав нам свою благодать віднайти скарб, який тут, на світі, нічого не може затінити.
…Подібне ще Царство Небесне до купця, що шукає добрих перел… Деколи вистачає проповіді, книги, зустрічі з цікавою людиною, заохочуючого слова в Тайні Покаяння. Через ці ситуації Бог може внести до нашого серця якийсь неспокій та бажання шукати «цінну перлу», хай це коштує і немалого зусилля! В реальному житті це може означати відповідальніше рішення, старанніше сповнення батьківських, студентських, робочих, монаших… обов’язків. Бог розсіває цінні перли всюди, куди ми рухаємось. Тому почнімо їх шукати.

Немає коментарів: