21.07.2009

21 липня, вівторок – Мт 14,1-13
Влкмч. Прокопія

1. Того часу чутка про Ісуса дійшла до Ірода четверовласника, 2. і він сказав до своїх слуг: «Це Йоан Христитель!Це він воскрес із мертвих і тому чудодійні сили діють у ньому!»
3. Бо Ірод був схопив Йоана, зв’язав його і вкинув у темницю – через Іродіяду, жінку брата свого Филипа; 4. Йоан бо говорив до нього: «Не можна тобі її мати». 5. Він хотів його вбити, та боявся народу, бо його мали за пророка. 6. Коли настав день народження Ірода, дочка Іродіяди танцювала перед усіма й догодила Іродові; 7. отож, клянучись, обіцяв їй дати, чого тільки попросить. 8. Та, під намовою матері своєї, сказала йому: «Дай мені тут на полумиску голову Йоана Христителя». 9. І засмутився цар, але задля клятви і тих, що разом за столом сиділи, звелів дати, – 10. тож послав стяти голову Йоанові в темниці. 11. Принесли, отже, на полумиску його голову й дали дівчині, а та піднесла своїй матері. 12. І прийшли його учні, взяли тіло й поховали його; і пішли та сповістили про те Ісуса.
13. Почувши це, Ісус відплив звідси човном у пустинне й самітне місце; народ же, довідавшись про це, пішов за ним з міст пішки
.


Уважний читач побачить важливий факт. Якщо пиха і зло знайде в серці людини хоча б малу дірку, може зробити велике зло! Ірод є живим прикладом людини, яка поступово піддається злу… Мав слабкість до влади, жінки, алкоголю, гри, і цьому так піддався, що пообіцяв дослівно неможливе. Коли усвідомив, що робить зло, був слабкий для того, щоб зупинити те, що обіцяв. Але зло продовжується, бо він не мав сили волі зупинити його і не дати йому шансу зростати! Голову Івана Хрестителя дає дівчині, а та — своїй мамі.
Бачимо, яким великим може бути кожен злий вчинок, якщо немає когось, хто б його «зупинив», хто б перервав ланцюг зла та не зважав би на те, як буде дивитися не нього середовище, чи з нього будуть сміятися найближчі, однокурсники, колеги, сусіди…! Хай Ірод буде для нас застереженням. Не дозвольмо злу «поглинути нас» настільки, що вже не будемо мати сили вирватись з його володіння. Тому будьмо мудрими та не даймо злу шансу ані в дрібничках. І головне: у спокусах попросімо про поміч Того, хто нас може визволити від всього зла!

Як я воюю зі злом?

Господи, хочу Тобі служити навіки!

Немає коментарів: