02.01.2009

02.01. Ігнатія Богоносця свщмч.,(передпр. Різдва Хр.)
Лк. 21, 37-22,8
37. Днями Ісус навчав у храмі, а ночами виходив і перебував на горі, званій Оливна. 38. Зранку ж увесь народ приходив до нього в храм, щоб послухати його.
22 1. Наближалося свято опрісноків, що зветься Пасха. 2. І первосвященики та книжники шукали, як би його вбити, боялись бо народу. 3. Ввійшов же сатана в Юду, на прізвище Іскаріот, що був з числа дванадцятьох, 4. і він пішов умовитися з первосвящениками та начальниками, як би його видати. 5. Зраділи ті й згодилися дати йому гроші. 6. І він пристав на те й шукав нагоди, щоб видати його без відома народу.
7. Настав день опрісноків, коли треба було жертвувати пасху. 8. Ісус послав Петра та Йоана: «Ідіть», – сказав, – «та приготуйте нам пасху, щоб ми її спожили».



Первосвященики та книжники не мають відваги, щоб вбити Ісуса. Тоді Сатана підштовхує Юду, щоб він з ними порозумівся. Відтак, страждання та смерть Христа будуть результатом дії Сатани, юдиної пожадливості та заздрості Ісусових ворогів.
У такий спосіб, під людськими проблемами. Лука виявляє н щось значно більше: битву Христа із силами зла, про яку вже дав говорили пророки. Ця визначна дуель була приготована ще під ч спокус у пустелі. Тоді, «скінчивши всі спокуси, диявол відійшов є Ісуса до якогось часу» (Лк 4,13).., до зустрічі у Єрусалимі.
Для Луки Пасха є спомином спасительних подій з часів виходу єврейського народу з Єгипту: визволення з рабства, охороняючи знак крони, перехід через Червоне море, Синай, обіцяна земля. Для Христа ця Пасха також буде подією визволення людського роду. Господь, посилаючи Петра та Івана її приготувати, свідчить про те що знає наперед все те, що має відбутися.

Увечері зроблю Іспит совісті, задумуючись над тими жестами Божої любові, якими Господь мене сьогодні обдарував. І попрошу сміливості та вірності Богові на моєму життєвому шляху.

Господи, дякую Тобі за всі дари, які Ти мені щоденно даєш. Допоможи мені зростати у Твоїй любові, віддаючи Тобі усе моє серце..

Немає коментарів: