17.01.2009

17.01. Перед Богоявл. Собор 70 апостолів, Теоксита прп.
Мт. 3, 1-11
Того часу з’явився Йоан Христитель і проповідував у пустині Юдейській. 2. Він говорив: «Покайтесь, бо наблизилося Небесне Царство». 3. Це ж той, що про нього говорив пророк Ісая:
«Голос вопіющого в пустині: Приготуйте Господню дорогу, вирівняйте стежки його».
4. А той Йоан мав одежу з верблюжого волосу й пояс ремінний на крижах у себе; їжа ж його була – сарана й мед дикий.
5. Тоді виходили до нього Єрусалим і вся Юдея, і вся околиця йорданська 6. і приймали хрищення від нього в річці Йордані, сповідаючись у своїх гріхах. 7. Побачивши, що сила фарисеїв та садукеїв іде на хрищення до нього, він до них мовив: «Гадюче поріддя! Хто вас навчив тікати від наступаючого гніву? 8. Принесіть же плід, гідний покаяння, 9. і не гадайте, що можете самі собі казати: Маємо за батька Авраама. Кажу бо вам, що Бог з цього каміння може розбудити (до життя) дітей Авраама. 10. Сокира вже при корінні дерев: кожне дерево, що не приносить доброго плоду, зрубають і в вогонь кинуть. 11. Я вас хрищу водою на покаяння, а той, хто йде за мною, від мене потужніший, і я негідний носити йому взуття. Він вас христитиме Духом Святим і вогнем.

…Того часу з’явився Йоан Христитель
і сьогодні нам каже, щоб підготувати серця для Господа!
Йоан мав одежу з верблюжого волосу й пояс ремінний на крижах у себе</span>… Цей образ тепер мало кого притягне, бо ми аж занадто звикли носити одежу доброї якості та за найновішою модою. Хай нас притягне те, до чого Іван кличе також і нас. Подивімося на своє життя і на життєві ситуації у світлі Божого слова та Його любові, шукаймо те, чого від нас хоче Бог, та не навязуймо Йому свої уявлення, бо будемо знову засмучені… Після цього щирим покаянням та сповіддю наблизимося до неба, до радості та миру, який не закінчується…

Немає коментарів: