24.11.2008

24. 11. Мучч. Мини, Віктора і Вінкентія; преп. Теодора Студ.
Лк. 11, 29-33
А як збиралися люди, почав говорити: Цей рід - лукавий: знаку шукає, та знак не дасться йому - хіба що знак [пророка] Йони. 30 Бо як Йона став знаком для ніневітян, таким буде й Син Людський для цього роду. 31 Цариця південна стане на суд з мужами цього роду і засудить їх, бо вона прийшла з кінця світу, щоб послухати Соломонову мудрість. А ось тут є більший від Соломона. 32 Мужі ніневійські стануть на суд із цим родом і засудять його, бо вони покаялися після проповіді Йони; а ось тут є більший від Йони. 33 Запаливши світильник, ніхто не ставить його в сховок ані під посуд, - але на свічник, щоб ті, що входять, бачили світло.

Ісус назвав лукавим родом тих, які вимагали від нього видимі знаки та чуда. Також сьогодні багато з нас були би дуже раді прожити щось екстремальне і надзвичайне, побачити на власні очі оздоровлення важко хворого… Надприродні знаки на небі… Злий, лукавий рід. Ніневитяни під впливом слів Йони змінили себе внутрішньо і ззовні. Робили покуту, щоб не прийшла катастрофа.
Скільки слів на покаяння, переміну, прозвучало з Євангелія конкретно на нашу адресу через совість, з слів священика… та ми дивимось десь, кудись, та чекаємо чогось цікавішого. Якщо має змінитися світ, мусимо перше змінити щось в нас, у нашому серці. Почнімо з себе! Знайдімо сьогодні час на Господа!

Буду більш уважним на заклики, які сьогодні прозвучать через совість і людей…

Господи, дай щоб я зрозумів, що якщо має прийти зміна, мушу почати найперше від себе.


Немає коментарів: