23.06.2010

23 червня, середа – Мт 12,38-45
Свщмч. Тимотея, єп. Пруського

Тоді деякі з книжників та фарисеїв озвались до нього: «Учителю, ми хочемо побачити якийсь знак від тебе». А він у відповідь сказав їм: «Лукаве поріддя і перелюбне вимагає знаку, та знаку не буде йому дано, як тільки знак пророка Йони. Як Йона був у нутрі кита три дні й три ночі, так буде Син Чоловічий у лоні землі три дні й три ночі. Люди ніневійські стануть на суді з цим родом і його засудять, бо вони покаялися на проповідь Йони, а тут є – більше, ніж Йона! Цариця півдня стане на суді з цим поріддям і його засудить, бо вона прибула з кінця світу, щоб побачити мудрість Соломона, а тут є – більше від Соломона!
А коли дух нечистий вийде з чоловіка, то блукає по місцях безводних, шукаючи спочинку, та не знаходить. Тоді промовляє: Повернусь у дім свій, звідки я вийшов. Приходить і знаходить його порожнім, заметеним та прибраним. Тоді він іде, бере з собою сім інших духів, гірших від себе, і вони входять і оселюються там, і останнє того чоловіка буде гірше, ніж перше. Так буде й з цим лукавим поріддям».


...«Учителю, ми хочемо побачити якийсь знак від тебе».Хоча не висловлюємо разом з фарисеями подібну вимогу, але хотіли би хоча б деколи пережити щось особисто. Та не забуваймо скільки чуд бачили фарисеї, але їх думки не змінилися. Тому, можливо, краще зробимо, якщо подумаємо над тим, скільки знаків від Нього отримуємо.
...Вони покаялися на проповідь Йони, а тут є – більше, ніж Йона. У великій покорі попробуймо сьогодні подивитися на наше ставлення до покаяння, до сповіді, внутрішньої зміни. Чи ми достатньо «відкриті» для Бога? Бо тільки так зможемо «побачити» та об’явити знаки, котрі нам допоможуть дістатися ближче до Нього. Дуже добрим посередником у пізнанні наших особистих стосунків з Господом є щоденний іспит совісті.

Господи, навчи мене з покорою в серці крокувати за Тобою.

Немає коментарів: