13.08.2010

13 серпня, п’ятниця – Мр 2,18-22
Преп. Євдокима, праведного

Учні ж Йоана й фарисеї постили; і приходять до Ісуса та й кажуть: "Чого учні Йоанові та учні фарисеїв постять, а твої не постять?" Ісус відповів їм: "Чи ж можуть постити весільні гості, доки жених з ними? Доки жених з ними, вони не можуть постити. Але настане час, коли в них візьмуть жениха, й тоді вони поститимуть за тих днів. Ніхто не пришиває латки з сукна сирового до старої одежини, бо інакше нова латка відірветься від старої одежини, і діра стане більша. Ніхто й не наливає нового вина у старі бурдюки, бо інакше вино прорве бурдюки, і пропаде вино, а й бурдюки, лише нове вино - у нові бурдюки!"

Ніхто не пришиває латки з сукна сирового до старої одежини…
Якщо «тканина» нашої віри в Бога є вже старою, нитки, які нас з’єднували з Богом слабкі, то потрібно наново з бажанням та відвагою будувати свої особисті відносини з Богом. Не маємо з Євангеліє вибирати лише ті речі, які нам підходять, та латати тим нашу совість. Потрібно прийняти Ісусову науку повністю, як гарну тканину Божої любові до нас, людей. Якщо приймемо Ісуса до свого життя, якщо надамо Богу перше місце у своєму серці, то вже не можемо продовжувати жити в старій одежі своїх поганих звичок, способів. Можливо заради Нього потрібно буде зректися багато чого. Це може потребувати значних зусиль від нас, боротьби проти власного «Я», котре є присутнім у кожному з нас!
Ніхто й не наливає нового вина у старі бурдюки… Хто хоче жити вічно з Небесним Батьком в небі, немає іншої можливості. Ісус нам пропонує свою науку, але й самого себе в Євхаристії, щоб ми знали, як маємо жити і поступово мінялися та ставали більш подібними до Нього у своїх вчинках, думках, словах.

Немає коментарів: