09.04.2010

09 квітня, п’ятниця – Ів. 2,12-22
Муч. Матрони Солунської
По тому ж подався він у Капернаум, він сам і його мати й брати та учні його, і перебули там декілька днів. Незабаром була юдейська Пасха, тож Ісус вирушив до Єрусалиму і зустрів у храмі тих, що продавали волів, овець і голубів, а й міняйли сиділи теж. І зробивши бич із мотуззя, повиганяв усіх із храму, геть із вівцями й волами, гроші міняйлів порозсипав і столи поперекидав. Продавцям же голубів сказав: «Заберіть оте звідси, не робіть дому Отця мого торговим домом!» Пригадали тоді його учні, що написано було: «Ревність дому твого поїдатиме мене». А юдеї озвались і мовили до нього: «Яким знаком доведеш, що таке чиниш?» Ісус відрік їм у відповідь: «Зруйнуйте храм цей, а я його за три дні поставлю.» Юдеї ж відказали: «Будовано храм цей сорок і шість років, а ти його поставиш за три дні?» Та він говорив про храм свого тіла, тож коли воскрес із мертвих, то й пригадали його учні, що він оте говорив їм, і увірували Писанню та слову, яке Ісус був вирік.


Цим своїм ставленням нам Ісус сьогодні показує, що Божий храм не використовується так, як слід Мав бути місцем молитви, а став базаром.
Наше життя також часто є базаром, повним біганини за матеріальними речами, шуму. Все це сприймають не тільки наші вуха, але й наші серця. А найгірше в цьому є те, що це все часто «йде з нами» і до Церкви, де зупиняємось на тиху молитву або Службу Божу. Мусимо визнати, що деколи забуваємо про те, що ми самі є Храмом Святого Духа. Не зневажаймо його гріхом, поганими звичками. Не надаваймо переваги матеріальному над духовним. Що зробив би Ісус, якщо би персонально прийшов до наших Храмів? Скільки є там базарів, скільки магазинів в думках, які вирішують різні справи по роботі, проблеми. І тоді ми втрачаємо те, що є найважливіше, - Ісуса, який приходить та жертвує себе за нас. Дозвольмо Йому, щоб «зайняв» наше серце та зробив з Нього свій храм. Намагаймося, щоб не торгувати в наших Церквах, але переживати глибоку тайну зустрічі з нашим Богом.

Господи, поможи мені не приносити до Храму те, що туди не належить.

Немає коментарів: