03.10.2008

03.10. Муч. Євстратія й ін.; Муч. Михаїла і Теодора Чернігів
Мк. 8, 1-10
Тими днями, коли було знову багато народу, а їсти не мали чого, покликав Він учнів Своїх та й промовив до них: 2 Жаль мені тих людей, що вже три дні зо Мною знаходяться, та їсти не мають чого. 3 А коли відпущу їх голодних до їхніх домівок, то ослабнуть у дорозі, бо деякі з них поприходили здалека. 4 І відказали Йому Його учні: Звідки зможе хто нагодувати їх хлібом отут у пустині? 5 А Він їх запитав: Скільки маєте хліба? Вони ж повідомили: Семеро. 6 Тоді Він народу звелів на землі посідати. І, взявши семеро хліба, віддавши подяку, Він поламав і дав учням Своїм, щоб роздати. А вони роздавали народові. 7 І мали вони трохи рибок; і Він їх поблагословив, і роздати звелів також їх. 8 І всі їли й наїлися, а з позосталих кусків сім кошів назбирали... 9 А їдців було тисяч з чотири! 10 І всів Він негайно до човна з Своїми учнями, та й прибув до землі Далманутської.

…Жаль мені тих людей, що вже три дні зо Мною знаходяться, та їсти не мають чого…
Чи вміємо ми оцінити співчуття, людяність, підтримку інших людей при переживанні різних подій?… Чи добре почуваємось, коли хтось подає нам свою помічну руку у важкій та, здавалося б, безвихідній для нас ситуації ?... Оцінімо людяність медсестер у лікарні, ласкаве ставлення лікарів, терпеливість та дружнє ставлення вчителів,…
Ісус відкривається апостолам в тому, що Йому жаль людей, котрі були з ним та не мали що їсти! Він бажає показати апостолам, що не є правильним відпустити людей голодними…
Справжнє співчуття до ближніх означає «перейти» за межі своїх можливостей, пожертвувати собою, щоб хоча б трошки полегшити життя інших.
…І, взявши семеро хліба, віддавши подяку, Він поламав і дав учням Своїм… Ісус молився до Бога та віддавав подяку за кілька хлібин. Це був мізер, але це було те, що вони мали у цій хвилині до диспозиції!!! В такий спосіб Ісус хоче навчити і нас, що яка б ситуація не склалася, ми повинні зробити все, що є в наших силах, а решту довірити Господеві… Та головне Він бажає нас навчити бути вдячними нашому Небесному Батькові.

Чи вмію я розуміти інших? Вчуся бачити їх потреби?

…Господи, навчи мене любити Твоєю любов’ю та «годувати» людей навколо мене людяністю та співчуттям…

Немає коментарів: