24.10.2008

24.10. Ап. Филипа, преп. Теофана

Лк. 6, 17-23

Як зійшов Він із ними, то спинився на рівному місці, також натовп густий Його учнів, і безліч людей з усієї Юдеї та з Єрусалиму, і з приморського Тиру й Сидону, 18 що посходилися, щоб послухати Його та вздоровитися із недугів своїх, також ті, хто від духів нечистих страждав, і вони вздоровлялися. 19 Увесь же народ намагався бодай доторкнутись до Нього, бо від Нього виходила сила, і всіх вздоровляла. 20 А Він, звівши очі на учнів Своїх, говорив: Блаженні убогі, Царство Боже бо ваше. 21 Блаженні голодні тепер, бо ви нагодовані будете. Блаженні засмучені зараз, бо втішитесь ви. 22 Блаженні ви будете, коли люди зненавидять вас, і коли проженуть вас, і ганьбитимуть, і знеславлять, як зле, ім'я ваше за Людського Сина. 23 Радійте того дня й веселіться, нагорода бо ваша велика на небесах. Бо так само чинили пророкам батьки їхні.

Благословення з минулого є поживою для віри в майбутньому.

Бідність, про яку говорить Ісус не зводиться до порожнього гаманця, але є символом повної відданості Божій волі. Вона підрозуміває постійний інтерес до Бога, постійну залежность від Нього. З Ним не будемо почуватися слабкими, самотніми.

Блаженні вбогі - Ми можемо бути багатими і з десятьма гривнями в кишені, якщо не вміємо ними поділитися, якщо не бачимо справжніх потреб ближніх.

Блаженним вбогим же є той, хто не зупиняється лише на земному житті, не розраховує лише на свій гаманець чи модну машину, але довіряє Богу, а все решту використовує, як посередництво для отримання Неба.

Радіймо, що Господь з любові до нас своїми словами попереджає нас, вказує від чого маємо почати відрікатися.

· Задумаюсь над тими речами, які найбільше перешкоджають мені бути бідним з Ісусом.

…Господи, вже сьогодні маємо можливість і хочемо змінити наші думки, слова, вчинки, щоб поступово ставати вбогими для Тебе…

Немає коментарів: