27.10.2008

27.10. Преп. Параскеви, муч. Назарія
Лк 6, 24-30
Горе ж вам, багатіям, бо втіху свою ви вже маєте. 25 Горе вам, тепер ситим, бо зазнаєте голоду ви. Горе вам, що тепер потішаєтеся, бо будете ви сумувати та плакати. 26 Горе вам, як усі люди про вас говоритимуть добре, бо так само чинили фальшивим пророкам батьки їхні! 27 А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. 28 Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить. 29 Хто вдарить тебе по щоці, підстав йому й другу, а хто хоче плаща твого взяти, не забороняй і сорочки. 30 І кожному, хто в тебе просить подай, а від того, хто твоє забирає, назад не жадай.


Ким захоплюємося, того наслідуємо, кого наслідуємо такими стаємося.

В Старому заповіті панував закон кровної помсти. Мойсей змінює його на - око за око, зуб за зуб.
Ісусове бачення перевертає уявлення не лише його сучасників, але так само й наше. Не противтеся злому! Тебе хтось вдарив… а ти залишайся грушею для биття. Погляньмо на ці слова очима віри.
Удар, кривда, зло, яке ми прощаємо, є уроком для нас, але це так само урок і для того, хто нам його причиняє, це перемога над самим собою і над нашим ближнім! Так розривається ланцюг зла.
Нас ранять сарказмом, іронією, егоїзмом, немилістю… Як на це реагую я? Чи намагаюся я стриматися та не відповісти тим самим?
Перетворити зло на добро - це велике мистецтво тих, що повірили Христові!!! Це можливо лише з Божою поміччю!

Ісусе, дорога за Тобою не є легкою. Прошу, дай мені силу щоденно відповідати на зло добром...

Немає коментарів: