13.05.2010

13 травня, четвер – Лк. 5,1-11
Вознесіння Господнє. Ап. Якова, брата св. Йоана Богослова

Одного разу, коли народ юрмився коло нього, щоб почути слово Боже, і він стояв біля Генезаретського озера, побачив два човни, що стояли край озера; рибалки вийшли з них і полоскали сіті. Він увійшов в один з човнів, що належав Симонові, і попросив його відплисти трохи від землі, а сам, сівши, з човна почав народ учити. Коли він перестав говорити, сказав до Симона: “Відчали на глибінь та й закиньте ваші сіті на ловитву.” Озвався Симон і каже: “Наставнику, всю ніч трудились ми й нічого не піймали, але на твоє слово закину сіті.” Так вони й зробили, і піймали велику силу риби, і їхні сіті почали рватися. Тоді вони кивнули до своїх товаришів, що були в другім човні, щоб ті прийшли й допомогли їм. Прийшли вони й наповнили обидва човни, аж почали потопати. Побачивши це Симон Петро, припав до колін Ісуса й каже: “Іди від мене, Господи, бо я грішна людина.” Жах бо великий огорнув його й усіх, що були з ним, із-за риб, що їх піймали; також і Якова та Йоана, синів Заведея, які були спільниками Симона. Ісус же промовив до Симона: “Не бійся! Віднині людей будеш ловити.” І витягши човна на берег, кинули все й пішли слідом за ним.

...Сказав до Симона: “Відчали на глибінь та й закиньте ваші сіті на ловитву.”…
Що тоді діялось в голові в Петра? Буде ризикувати, можливо, навіть будуть люди з нього сміятися? Буде дотримуватися своєї думки, збере свої речі та піде геть? Або буде слухати Ісуса та переживе у своєму житті зміни, про які він навіть ніколи не думав? Що вибрали би ми на його місці? Маємо досить сили і бажання слухати Ісуса? Чи буваємо ми хоча б деколи відважні та йдемо за Ісусом в невідоме?
Наставнику, всю ніч трудились ми й нічого не піймали...”. Це помилка багатьох з нас! Стараємось, але наперекір зусиллям в руках тримаємо лише порожні сіті! Подумаймо сьогодні над тим, що можна змінити в нашому житті, щоб наші сіті були повні. Покличмо Ісуса, щоб нам допоміг вирішити наші проблеми, змінити наші відносини з іншими, перебороти нахили до гріха, ліні, егоїзму. Віримо, що Він зможе «вилікувати» все? Вчімося від Петра послуху та спускаймо сіті віри до моря світу! Ісус і нам бажає допомагати. Тільки мусимо Йому вірити!

Немає коментарів: