02.07.2010

02 липня, п’ятниця – Мт.13,44-54
Ап. Юди, брата Господнього

Царство Небесне подібне до скарбу, захованого в полі, що його чоловік, знайшовши, ховає і, радіючи з того, іде й продає все, що має, а купує те поле. Подібне ще Царство Небесне до купця, що шукає добрих перел. Знайшовши одну дорогоцінну перлину, йде, продає все, що має, і купує її. Подібне також Небесне Царство до невода, що, закинутий у море, набрав усякої всячини. Коли він виповниться, тягнуть його на берег і, посідавши, збирають, що добре, в посуд, а непридатне викидають. Так буде при кінці світу: ангели вийдуть і вилучать злих з-поміж праведних і кинуть їх до вогняної печі: там буде плач і скрегіт зубів. Чи ви це все зрозуміли?» – «Так!» – йому відповіли. Тоді сказав їм: «Ось чому кожний книжник, навчений про Небесне Царство, подібний до господаря, який виймає із свого скарбу нове і старе». Якже Ісус скінчив ці притчі, пішов звідти. Прибувши в свою батьківщину, він навчав їх у їхній синагозі, так що вони дивувалися і говорили: «Звідкіля в нього ця мудрість і сила чудодійна?


Багато з нас про ці речі не люблять слухати. В теперішньому світі існує думка, що все потрібно розпланувати, навіть смерть. Ми хотіли б все тримати в наших рук!
Коли він виповниться, тягнуть його на берег… Наперекір людським зусиллям, щоденно Господь «спускає» сіті до моря світу та витягає на берег вічності багатьох! Не залежить це ні від диплому, ні від віку, чоловік, чи жінка, всі ми є однакові. Вибір Бога не залежить і від того, як ми оцінюємо себе, Він має свої критерії. Чи ми знаємо їх?
Так буде при кінці світу: ангели вийдуть і вилучать злих з-поміж праведних… Всіх нас очікує цей «розподіл». Те, що можемо зробити вже сьогодні – це підготуватися до цього, посвячуючи наше життя, наші думки, слова, вчинки!
…І кинуть їх до вогняної печі: там буде плач і скрегіт зубів… Щоб ми не пережили жах цієї хвилини, почнімо чинити те, що Бог від нас вимагає! Бог бажає щоденно перебувати з нами, хоче нам дарувати силу та мудрість розподілити речі в нашому житті за правильною ієрархією. При іспиті совісті нам найкраще покаже, що Йому подобається та що не маємо робити.

Немає коментарів: