06.07.2010

06 липня, вівторок – Мт 14,1-13
Мчц. Агрипини

Того часу чутка про Ісуса дійшла до Ірода четверовласника, і він сказав до своїх слуг: «Це Йоан Христитель! Це він воскрес із мертвих і тому чудодійні сили діють у ньому!» Бо Ірод був схопив Йоана, зв’язав його і вкинув у темницю – через Іродіяду, жінку брата свого Филипа; Йоан бо говорив до нього: «Не можна тобі її мати». Він хотів його вбити, та боявся народу, бо його мали за пророка. Коли настав день народження Ірода, дочка Іродіяди танцювала перед усіма й догодила Іродові; отож, клянучись, обіцяв їй дати, чого тільки попросить. Та, під намовою матері своєї, сказала йому: «Дай мені тут на полумиску голову Йоана Христителя». І засмутився цар, але задля клятви і тих, що разом за столом сиділи, звелів дати, – тож послав стяти голову Йоанові в темниці. Принесли, отже, на полумиску його голову й дали дівчині, а та піднесла своїй матері. І прийшли його учні, взяли тіло й поховали його; і пішли та сповістили про те Ісуса. Почувши це, Ісус відплив звідси човном у пустинне й самітне місце; народ же, довідавшись про це, пішов за ним з міст пішки.

Того часу чутка про Ісуса дійшла до Ірода четверовласника…
Чув про Нього від інших, але не використав можливості послухати Його особисто. Ісус і до нас говорить різним способом, не будьмо байдужі до Його слова, Його закликів так, як був Ірод…
«Це Йоан Христитель! Це він воскрес із мертвих… Подумаймо на хвилину над Іродовими роздумами… Івана слухав радо, поки не почав говорити про його грішне життя. Попав у тенета неморальності, гордості, попав так, що вже не хотів нічого «приємного» зректися. Це був його кінець.
Ірод був схопив Йоана, зв’язав його і вкинув у темницю Можливо заздрив Іванові через вплив, який той мав на Ізраїльтян, заздрив Івановій популярності серед людей. Чого хочемо повчитися з цього Євангеліє? Гордість, заздрість та неморальність завжди починають на нас впливати непомітно. Маленьке зернятко, але з часом переростає у «велике дерево». З’їдає нас поступово повністю, як рак душі! Лише Божа благодать нам допоможе визволитися від гріха! І це Слово нам сьогодні пропонує свою оздоровляючу благодать.

Дякую Тобі Боже, що мені показуєш, який я важливий для Тебе. Зміни мене, Ісусе, та наповни правдивою покорою.

Немає коментарів: