11.06.2009

11 червня, четвер – Мт 5,27-32
Прмчц. Теодосії, діви

27. Ви чули, що було сказано: Не чини перелюбу. 28. А я кажу вам, що кожний, хто дивиться на жінку з пожаданням, той вже вчинив перелюб з нею в своїм серці. 29. І коли твоє праве око тебе спокушає, вирви його й кинь геть від себе: ліпше тобі, щоб один твій член загинув, аніж щоб усе твоє тіло вкинуто в пекло. 30. І коли твоя правиця тебе спокушає, відітни її і кинь геть від себе: ліпше тобі, щоб один твій член загинув, аніж щоб усе твоє тіло пішло в пекло.
31. Сказано теж: Хто відпускає свою жінку, хай дасть їй лист розвідний. 32. А я кажу вам: Хто відпускає свою жінку, – хіба у випадку розпусти, – той робить з неї перелюбку; і хто взяв би розведену, чинить перелюб.


Ісусове ставлення нам може здаватися суворим, але мусимо визнати, що воно потрібне. В сучасному світі, де критерії дуже «покручені», потребуємо чітких критеріїв!
Ісус пояснює правильне значення 6 та 9 заповідей, в котримх Бог вимагає, щоб ми боролися з нечистими думками, бажаннями та уявленнями. Кличе нас, щоб ми стерегли серце та «застерігали» його перед всім, що загрожує нашій здатності любити правдивою любов’ю! Тому мусимо стерегти свої погляди, думки, розмови, схильності до речей, осіб, свою внутрішню рівновагу. Тому потрібно стерегти своє серце, відкидати уяви та сцени, які могли б в нас забрати чистоту, заборонімо нашій буйній фантазії привести нас до пастки, де вже не будемо мати сили опиратися… Цій спокусі часто піддаємось в хвилинах втоми, лінивства, нудьги, внутрішнього знеохочення! Що робити, щоб не дійти до такої стадії загрози? Почнімо з перевірки наших особистих відносин з Богом! На якому місці в нашому житті є молитва, на скільки щира розмова з Богом? Як ставимося до Таїнств, присутності на Службі Божій протягом тижня, де Ісус нам пропонує себе самого як підтримку, щоб ми зберегли чисте приятельство з Богом!

Господи, Ти знаєш скільки небезпек чекає на мене в теперішньому світі. Ісусе, стережи кожен мій погляд, щоб моє серце належало лише Тобі!

Немає коментарів: