12.06,2009

12 червня, п’ятниця – Мт 5,33-41
Преп. Ісаакія Далматського

33. Ви чули теж, що було сказано давнім: Не клянись неправдиво, і – Виконаєш твої клятви Господеві. 34. А я кажу вам не клястися зовсім: ні небом, бо це престол Бога; 35. ні землею, бо це підніжок стіп його; ні Єрусалимом, бо це місто великого царя. 36. Та й головою твоєю теж не клянися, бо не можеш ані одного волоска зробити білим або чорним. 37. Хай буде ваше слово: Так, так;Ні, ні, – а що більше цього, те від лихого.
38. Ви чули, що було сказано: Око за око, зуб за зуб. 39. А я кажу вам: Не противтеся злому. Хто вдарить тебе в праву щоку, оберни до нього й другу. 40. Хто хоче позиватися з тобою і взяти з тебе одежу, лиши йому і плащ. 41. І хто тебе силуватиме йти милю, іди з ним дві. 42. Дай тому, хто в тебе просить, а хто хоче позичити в тебе, не відвертайся
.


Присяга в деяких випадках є необхідною. Але якщо не йдеться про дійсну потребу присяги, мало б бути достатньо нашого слова, яке стане запорукою правди та істини, що свою обіцянку насправді дотримаємо!
Перевірмо, чи нас в такому правдомовному світлі бачать наші родичі, друзі, однокурсники, колеги по роботі, сусіди… Чи знають нас як таких, які ніколи, ні за які вигоди, ані з жарту не брешуть, не видумують та не перекручують факти?
Брехню та лицемірство Ісус виставляє на ганьбу своїм сучасникам, але також і сьогодні! Правдомовна людина є мила Богові та людям! Тому Ісус вивищує Натанаїла словами: «Ось справжній ізраїльтянин, що нема в ньому лукавства». Подумаю сьогодні про те, якою людиною я є в своїй душі і назовні: чесною, щирою чи брехуном?

Перевірю моє ставлення до правди!

Господи Ісусе, дай мені силу говорити зрозуміло «так» і зрозуміло «ні»
!

Немає коментарів: