17.11.2009

17 листопада, вівторок – Лк 11,34-41
Преп. Йоанікія Великого; мучч. Нікандра та Єрмея

Світло твого тіла - твоє око. Коли око твоє здорове, все твоє тіло світле; коли ж воно недуже, все тіло твоє темне. Гляди, отже, чи світло, що в тобі, не є темрява. Коли, отже, все тіло твоє - світле й нічого темного не має, воно буде все в світлі, так, наче б освічувало тебе світло (своїм) сяйвом.” Коли він говорив іще, якийсь фарисей запросив його на обід до себе. Ісус увійшов і сів за столом.Побачивши це, фарисей здивувався, що він перш не зробив обмивань перед обідом. Господь сказав до нього: “От ви, фарисеї, чистите лиш зверху чашу й полумисок, самі ж ви всередині повні здирства й лукавства. Безумні! Чи ж той, що зробив верх, чи не зробив і середини? Тож дайте милостиню з того, що усередині, і все у вас буде чисте.
...фарисей здивувався, що він перш не зробив обмивань перед обідом .
..
Скільки з нас думає про бездоганну гігієну. Руки не лише миють, але ще й дезинфікують, бо бояться бактерій… На тих, які не дбають про гігієну дивимося критичним поглядом…
…. ви, фарисеї, чистите лиш зверху чашу й полумисок, самі ж ви всередині повні здирства й лукавства…. Які слова саме в цій хвилині Ісус сказав би нам?
Ісус щоденно пропонується нам, хоче бути нашим гостем, хоче перебувати в наших серцях та ми Його навіть не хочемо покликати. Ми є занадто легкодухі і байдужі. Очищуємо лише ззовні наші «чаші» та середина є повна нелюбові, егоїзму, ненависті. Про свій зовнішній вигляд вміємо дбати. Тіло підтримуємо спортом, дорогою косметикою, дієтами та забуваємо, що і наша душа потребує «косметики», яку пропонує нам Ісус! Боже слово, жаль, тайна покаяння, це є добрі косметичні засоби для нашої душі. Користаймо їх!
…Тож дайте милостиню з того, що усередині….Але чим розпочати? Можемо почати усувати зі свого серця все, що забороняє Ісусові, щоб Він був на першому місці! У кожного це є щось інше. Тому зробімо сьогодні це зусилля, та подумаймо кожен з чого розпочати.
Подумаймо як маємо пережити не тільки сьогоднішній день, а все наше життя, під впливом цих Ісусових слів. Ісус звертається не тільки до фарисеїв, але й до всіх нас. Ззовні можемо виглядати дуже добре, але якщо не будемо дбати про душу, якщо не будемо жити згідно з Божою волею, не зможемо бути повністю Божими, не належатимемо Богу повністю.
Ісус нам дає конкретну можливість: ... Тож дайте милостиню з того, що усередині…
Кожне дарування себе іншим, очищує нас зсередини, тому що позбавляє нас егоїзму.

Немає коментарів: