19.11.2009

19 листопада, четвер – Лк 11,47-12,1
Іспов. Павла, аєп. Царгородського

Горе вам, що будуєте гроби пророкам, а це ваші батьки їх убили! Ви так стаєте свідками й даєте згоду вчинкам батьків ваших: вони їх повбивали, а ви будуєте їм гроби! Тому й каже мудрість Божа: Я їм пошлю пророків і апостолів; вони деяких з них уб'ють, а деяких будуть гонити,. щоб цей рід відповів за кров усіх пророків, пролиту від створення світу, від крови Авеля до крови Захарії, забитого між вівтарем і храмом. Так, я кажу вам: Рід цей здасть за те рахубу! Горе вам, учителям закону, бо ви взяли ключ знання! Самі ви не ввійшли і тим, що хотіли ввійти, заборонили.” І як він вийшов звідти, книжники та фарисеї почали сильно на нього нападати й ставити йому різні питання, чигаючи так, щоб несподівано піймати якесь слово з уст його.Тим часом, як зібралася тьма народу, так що одне одного топтало, він почав говорити перш до своїх учнів: “Остерігайтесь фарисейської закваски, тобто лицемірства
.


Ісус продовжує перелічувати огріхи, які робили фарисеї. Не зупинила Його ні їх злоба, ні перешкоди, які вони Йому готували.
Якщо би Ісусів погляд зупинився на нас, що Він знайшов би в нашій душі? Що би нам сказав?
Скількох ми вже «прокололи» своїм злісним поглядом, скількох вже «вбили» словом, ставленням, незацікавленістю, неласкавим поглядом…?
Не траплялось і нам так, що ми когось «викинули» зі своєї любові лише через те, що не відповідав нашій уяві, нашим високим критеріям, які застосовуємо щодо інших?
Мали б усвідомити, що всі ми є улюбленими Божими дітьми, та як такі, ми перед Богом рівні! Щоб на нашу адресу не впали слова Христа, попробуймо кожного дня знову і знову вчитися бути ласкавими до всіх, котрих нам Бог посилає на нашій дорозі…

Немає коментарів: