08.01.2009

08.01. Собор Пресвятої Богородиці
Мт. 2, 13-23
13. Якже вони вирушили в дорогу, ангел Господній з’явився вві сні Йосифові й каже: «Устань, візьми дитятко і його матір, і втікай в Єгипет, і перебудь там, поки я тобі не скажу, бо Ірод розшукуватиме дитя, щоб його вбити». 14. Вставши Йосиф, узяв уночі дитятко та його матір і пішов у Єгипет, 15. де перебув до смерти Ірода, щоб збулося сказане Господом через пророка:
«З Єгипту я покликав мого сина».
16. Тоді Ірод, побачивши, що мудреці з нього насміялись, розлютився вельми й послав повбивати у Вифлеємі й по всій його окрузі всіх дітей, що мали менше, ніж два роки, згідно з часом, що пильно вивідав був від мудреців. 17. Тоді справдилось те, що сказав був пророк Єремія:
18. «В Рамі чути голос, плач і тяжке ридання: то Рахиль плаче за дітьми своїми й не хоче, щоб її втішити, бо їх немає».
19. Якже вмер Ірод, ангел Господній з’явився вві сні Йосифові в Єгипті 20. і каже: «Встань, візьми дитятко та його матір і повернись в Ізраїльську землю, бо вмерли ті, що чигали на життя дитятка». 21. Устав він, узяв дитятко та його матір і прийшов в Ізраїльську землю, 22. але, почувши, що в Юдеї царює Архелай замість Ірода, батька свого, побоявся іти туди. Попереджений же вві сні, він пішов у галилейські сторони 23. і, прибувши туди, оселився в місті, що зветься Назарет, щоб збулося сказане пророками, що Назорей назветься.

…ангел Господній з’явився вві сні Йосифові…
Уявімо себе на місці Йосифа. Вночі до нас хтось звертається та вимагає лишити теплу постіль, швидко позабирати важливі речі та ще за тьми йти десь, куди не знаємо дороги… Як би ми зреагували? Під словом тьма, можемо уявити собі і темряву гріха. Володар тьми, диявол, завжди тішиться, якщо ми живемо під впливом гріха.
Устань, візьми дитятко і його матір, і втікай в Єгипет Служити Богові мусимо навчитися на кожному місці. Якщо Бог кличе через совість, священика, сповідника, батька, … потрібно навчитися від Йосифа завжди бути напоготові: встати, перемогти лінивість, зручність та крокувати по Божій дорозі… Проти темряви гріха потрібно воювати вже, зараз коли вона об’явиться… Боронімо чистоту своєї душі, чого б це нам не коштувало … Чи є ніч, чи день, Ісус нас кличе, щоб ми вийшли з тьми гріха до Його світла…

Чи усвідомлюю те, що диявол тішиться з кожного мого гріха? Що з тим зроблю? Чи вже нарешті сьогодні встану?

Немає коментарів: