20.01.2009

20.01.2009 Собор св.. Йоана Хрестителя
Мр. 10, 2-12
В той час, фарисеї, приступивши і спокушаючи, питали Ісуса: Чи можна чоловікові відпустити жінку? Він у відповідь сказав їм: Що заповів вам Мойсей? Вони сказали: Мойсей дозволив написати розвідного листа і відпустити. Ісус сказав їм: То через жорстоке серце ваше написав він вам той припис. На початку ж сотворення Бог створив їх чоловіком та жінкою. Ось чому чоловік покине батька й матір і пристане до своєї жінки, і обоє будуть одним тілом; тому вони вже не двоє, а одне тіло. Що, отже, Бог з'єднає, людина хай не розлучає. В домі ж учні знов Його про те спитали. І Він сказав їм: Хто відпускає свою жінку і бере іншу, чужоложить з нею. І коли жінка покине свого чоловіка і вийде за іншого, чужоложить
.


Теперішні фарисеї дуже атакують основу подружжя, хочуть знищити сім’ю в її основі, ніби це є людське діло. Сьогодні мало підкреслюється істина, що тайна подружжя є обов’язком та відповідальністю двох людей. Але це не є діло людське, а Боже!!! Своє рішення подружжя виявило присягою, а не якимось договором. Багато запитують: «Чому такий твердий закон? Тоді краще жити без шлюбу.» Це інша крайність, яку не дозволяє ні Церква, ні Бог. На жаль, сьогодні багато людей так і живе. Якщо Ісус і сьогодні говорить: «Що, отже, Бог з'єднає, людина хай не розлучає,» - отже, це є актуальним і для нашого тисячоліття. Подумаймо, як ми особисто ставимось до тайни подружжя: ті, які в ньому вже живуть, і ті, які мають бажання до нього вступити, а також ті, які свої думки і вчинки виправдовують модністю часу. Ісус не говорить модністю часу, але хоче нашого добра!
Подумаю над своєю душею, які думки переважають у мені про тайну подружжя? Чи це є думки сучасності, чи думки Духа Святого?

Немає коментарів: