09.01.2009

09.01. Св. Перврмч. Стефана
Мт. 21, 33-42
33. Слухайте іншу притчу. Був один чоловік-господар, що насадив виноградник. Він обвів його огорожею, видовбав у ньому чавило, вибудував башту, винайняв його виноградарям і відійшов. 34. Коли ж настала пора винозбору, послав він слуг своїх до виноградарів, щоб узяти від них плоди, йому належні. 35. А виноградарі, схопивши його слуг, кого побили, кого вбили, кого ж укаменували. 36. Тоді він послав інших слуг, більше від перших, але ті вчинили й з ними те саме. 37. Наприкінці послав до них свого сина, кажучи: Матимуть пошану до мого сина. 38. Та виноградарі, узрівши сина, заговорили між собою: Це спадкоємець. Нумо, вб’ємо його й заберемо собі його спадщину. 39. І взявши його, вивели геть з виноградника й убили. 40. Отож, коли прибуде господар виноградника, що зробить з тими виноградарями?» 41. «Лютих люто вигубить», – відповіли йому, – «а виноградник винаймить іншим виноградарям, що будуть давати йому плоди його своєчасно». 42. Тоді Ісус сказав їм: «Чи в Письмі не читали ви ніколи: Камінь, що відкинули будівничі, став каменем наріжним?Від Господа це сталось і дивне воно в очах наших.


Добре зробимо, якщо після прочитаного Євангелія не зосередимось лише на критиці та засуджуванні виноградарів, але роздумаємо про те, що і ми отримали до винайму «виноградник» нашого життя. Що з ним робимо?
Небесний Батько по праву очікує, що будемо його покращувати чеснотами, добрими ділами та боронити перед Злим, котрий би так хотів «вбити» все, що нам допомагає жити в Божій близькості.
Приймімо сьогоднішній день і це Євангеліє, як заклик, що Бог не «поставив на нас хрест», але терпеливо чекає на хвилину, коли усвідомимо, що «винайм» нашого життя колись закінчиться. Бог бажає, щоб наш виноградник був родючою землею, плоди вчинків з котрої будуть мати надзвичайний смак. І за наше старання, що ми дали на покрашення нашого життя, і за огорожу, яку ми виставили проти Злого та гріха, винагорода точно на нас чекає. Кожен день маємо багато можливостей приносити урожай! Встати на звук будильника, мати розклад на день, порядок у речах, сповнення обов’язків на роботі чи в школі, бажання жертвуватися, допомагати, даруватися…

Зробимо сьогодні все для того, щоб ми стали «плодючими».

Немає коментарів: