11.01.2009

11.01. По Різдві. Свв. Младенців, убитих у Віфлеєми, Маркелла
Мт. 2, 13-23
13. Якже вони вирушили в дорогу, ангел Господній з’явився вві сні Йосифові й каже: «Устань, візьми дитятко і його матір, і втікай в Єгипет, і перебудь там, поки я тобі не скажу, бо Ірод розшукуватиме дитя, щоб його вбити». 14. Вставши Йосиф, узяв уночі дитятко та його матір і пішов у Єгипет, 15. де перебув до смерти Ірода, щоб збулося сказане Господом через пророка:
«З Єгипту я покликав мого сина».
16. Тоді Ірод, побачивши, що мудреці з нього насміялись, розлютився вельми й послав повбивати у Вифлеємі й по всій його окрузі всіх дітей, що мали менше, ніж два роки, згідно з часом, що пильно вивідав був від мудреців. 17. Тоді справдилось те, що сказав був пророк Єремія:
18. «В Рамі чути голос, плач і тяжке ридання: то Рахиль плаче за дітьми своїми й не хоче, щоб її втішити, бо їх немає».
19. Якже вмер Ірод, ангел Господній з’явився вві сні Йосифові в Єгипті 20. і каже: «Встань, візьми дитятко та його матір і повернись в Ізраїльську землю, бо вмерли ті, що чигали на життя дитятка». 21. Устав він, узяв дитятко та його матір і прийшов в Ізраїльську землю, 22. але, почувши, що в Юдеї царює Архелай замість Ірода, батька свого, побоявся іти туди. Попереджений же вві сні, він пішов у галилейські сторони 23. і, прибувши туди, оселився в місті, що зветься Назарет, щоб збулося сказане пророками, що Назорей назветься.

…бо Ірод розшукуватиме дитя, щоб його вбити…
Ірод може спокійно відпочивати. Був вже давно перевершений! Кількість дійсних убивств – абортів, багато вбивств в думках безвідповідальних батьків або молодих людей, присутність гріха в різних формах. Це все з нас робить гірших ворогів, ніж був Ірод. Над скількома ненародженими дітьми був виголошений вирок смерті перш, ніж подумали про їхнє право на життя. Який великий контраст наших матерів в порівнянні з матерями, які боронили своїх дітей у Вифлеємі.
Ми йдемо схвалювати закони, відколи людина (зачате життя) стає людиною, щоб очистити руки від крові Ірода. Не задумуємося над тим, що кожне зачаття є дією Бога, Він дає душу, наш холодний закон у тому нічого не змінить!
Вставши Йосиф, узяв уночі дитятко та його матір і пішов у Єгипет… Попросімо Бога про міцну віру, котра нам допоможе перебороти і ті найважчі життєві випробування та змагання.

Немає коментарів: