06.04.2009

Лк 23,1-12
1. Тоді встала вся їхня громада, і повели його до Пилата. 2. І заходились його винуватити, кажучи: «Цього ми знайшли, що він підбурює народ наш, забороняє давати кесареві податок і каже, що він – Христос-Цар». 3. Пилат спитав його: «Ти цар юдейський?» А Ісус у відповідь сказав до нього: «Ти кажеш». 4. Тоді Пилат промовив до первосвящеників і юрби: «Я не знаходжу ніякої провини на цій людині». 5. Вони ж наполягали і кричали: «Народ бунтує, навчаючи по всій Юдеї, почавши з Галилеї аж сюди».
6. Почувши це Пилат, спитав, чи цей чоловік галилеянин; 7. а довідавшися, що він з-під влади Ірода, відіслав його до Ірода, який тими днями перебував також у Єрусалимі.
8. Ірод дуже зрадів, побачивши Ісуса; бажав бо здавна бачити його, тому, що чув про нього й сподівавсь побачити від нього якесь чудо. 9. Силу питань він йому ставив, але Ісус не відповідав йому нічого. 10. Первосвященики ж та книжники стояли там і сильно його винуватили. 11. Тоді Ірод з вояками своїми, зневаживши його й насміявшись з нього, надів на нього білу одіж і відіслав його назад до Пилата. 12. І того ж самого дня Ірод і Пилат стали приятелями між собою, раніш бо ворогували.


Пилат видавався могутнім, мав право вирішувати долю життя або смерті Ісуса. Він іронізував про «Царя Юдейського», але насправді був слабким, боязким та підлабузливим. Він боявся імператора Тиберія, боявся народу, боявся тих священиків, якими нехтував у серці. Він видав на розп’яття Ісуса, знаючи про Його невинність. У несміливій спробі врятувати Ісуса, Пилат звільняє небезпечного вбивцю, безпідставно шукає змогу умити руки, забруднені невинною кров’ю.
Пилат уособлює усіх, хто вважає владу джерелом сили, а не турботою про справедливість.
Дуже сильною є спокуса лестити могутнім і принижувати слабких. Могутніми є ті, кого наділено владою; ті, хто контролює ринок збуту і засоби масової інформації, але є також і люди, що легко дозволяють сильним маніпулювати собою, щоб пригноблювати слабких. Як могли кричати «Розіпни його!» люди, що знали Тебе як співчутливого друга, який робив усім лише добро?
Ісусе, Ти спробував збудити голос совісті Пилата, освіти совість багатьох осіб, наділених владою, щоб визнали невинність Твоїх послідовників. Дай їм відвагу шанувати релігійну свободу.

Немає коментарів: