02.10.2009

02 жовтня, п’ятниця – Мк 12,1-12
Муч. Трохима, Саватія і Дорімедонта

І почав до них промовляти притчами: "Один чоловік насадив виноградник, обвів його муром, видовбав винотоку, збудував башту, винайняв його виноградарям і від'їхав на чужину. І послав він своєчасно до виноградарів слугу, щоб узяти від виноградарів свою частину плодів виноградних. Вони ж його схопили, побили й відослали ні з чим. І знов послав до них іншого слугу. Але й тому побили голову і зневажили. Ще іншого він послав, а вони того - вбили. Та й багато інших - їх вони або побили, або повбивали. Ще мав єдиного сина улюбленого - і його послав до них наостанку, кажучи: Матимуть пошану до мого сина. Та виноградарі оті казали між собою: Це спадкоємець, нумо вб'ємо і його, то й спадщина буде наша. І схопивши його, вбили та викинули з виноградника. Що, отже, зробить господар виноградника? Прийде, вигубить виноградарів, а виноградник віддасть іншим. Чи ви не читали цього Писання: Камінь, що його знехтували будівничі, став каменем наріжним. Господь зробив це, і воно дивне в очах наших!" І шукали, щоб його впіймати, але боялися народу, бо зрозуміли, що він до них сказав ту притчу. Тож, зоставивши його, відійшли.

…Один чоловік насадив виноградник
Бог винайняв нам виноградник, нашу безсмертну душу. Праця в тому винограднику не є легкою… Щоб принести колись Богу врожай, мусимо виривати бур’яни гріхів, в боротьбі проти шкідників використовувати найкращі препарати Божої благодаті, доброго слова … Не будьмо як виноградарі з Євангеліє, не вбиваймо тих, котрі нам хочуть допомогти дістатися ближче до Бога. Відкриваймо серця Богу!
Та виноградарі оті казали між собою: Це спадкоємець, нумо вб'ємо і його, то й спадщина буде наша Скільки разів ми вбили в собі Божій голос, котрий нам сповіщав Божу волю, підбадьорював нас, щоб ми нарешті приносили врожай добрих діл…? Не будьмо як найвищі представники Ізраїлю, котрі не прийняли Христа як Месію. Стараймося, щоб наше християнство було центром наших діянь, думок, наших ставлень… Даймо нашому християнству «смак», котрий притягне багатьох до Бога! Той, хто є вірний Христові, має християнство, яке «випромінює» з його життя… Диявол постійно намагається вбивати в нас Боже життя, але ми його не біймося, бо біля нас є постійно Бог!!!

Немає коментарів: