11.10.2009

11 жовтня, неділя – Лк 5,1-11
Іспов. Харитона

Одного разу, коли народ юрмився коло нього, щоб почути слово Боже, і він стояв біля Генезаретського озера, побачив два човни, що стояли край озера; рибалки вийшли з них і полоскали сіті. Він увійшов в один з човнів, що належав Симонові, і попросив його відплисти трохи від землі, а сам, сівши, з човна почав народ учити. Коли він перестав говорити, сказав до Симона: “Відчали на глибінь та й закиньте ваші сіті на ловитву.” Озвався Симон і каже: “Наставнику, всю ніч трудились ми й нічого не піймали, але на твоє слово закину сіті.” Так вони й зробили, і піймали велику силу риби, і їхні сіті почали рватися. Тоді вони кивнули до своїх товаришів, що були в другім човні, щоб ті прийшли й допомогли їм. Прийшли вони й наповнили обидва човни, аж почали потопати. Побачивши це Симон Петро, припав до колін Ісуса й каже: “Іди від мене, Господи, бо я грішна людина.” Жах бо великий огорнув його й усіх, що були з ним, із-за риб, що їх піймали; також і Якова та Йоана, синів Заведея, які були спільниками Симона. Ісус же промовив до Симона: “Не бійся! Віднині людей будеш ловити.” І витягши човна на берег, кинули все й пішли слідом за ним.


Уявімо цю ситуацію. Рибалки за цілу ніч нічого не зловили. Вже чистили сіті, коли прийшов Ісус та сказав їм: …закиньте ваші сіті на ловитву! Були втомлені, знеохочені, сіті були майже чисті і мають їх знову закинути у воду? Ісус можливо не знає, що вони старалися цілу ніч? Такі і подібні до думки переходять в голові… Зреагував Симон: Але на Твоє Слово закину сіті. Петро є свідомий, своєї негідності, але вірить, що Ісус є Богом посланий Месія.
Хто з нас вирішив будувати свої відносини з Богом, мав би засвоювати Петрове покірне ставлення до Ісуса. Багато подій в нашому житті не розуміємо зараз, багато чого нам є важко прийняти. Послух Господньому слову не легко застосовувати на практиці, в щоденному житті, тому нам треба вчитися ставленню Петра. Засвоюймо більше довіру до Господа, ніж до свого досвіду та знань. Господь нас напевно винагородить великим «уловом» благодаті та дарів, про які навіть не маємо відваги просити.

Господи Ісусе, довіряю своє життя в Твої руки. На Твої заклики хочу відповідати як Петро: Маю свій досвід Господи, свою думку,але на Твоє Слово хочу «спускати» сіті, та вірю, що на улов не буду довго чекати!

Немає коментарів: