03.10.2009

03 жовтня, субота – Мт 25,1-13
Муч. Євстратія й ін.; муч. Михаїла і Теодора Чернігівського

“Тоді Небесне Царство буде подібне до десятьох дів, що взяли свої лямпи й вийшли назустріч молодому. П'ять з них були нерозумні, а п'ять мудрі. Нерозумні взяли з собою світичі, та не взяли оливи з собою. Мудрі ж узяли в посудинках оливу. Через те, що молодий був забарився, всі задрімали й поснули. Та опівночі крик залунав: Ось молодий! Виходьте йому назустріч! Схопились тоді всі ті діви й приготували свої світичі. А нерозумні мовлять до мудрих: Дайте нам вашої оливи, бо наші світичі гаснуть. Мудрі ж у відповідь їм кажуть: Щоб часом і нам, і вам не забракло – підіть краще до продавців та й купіть собі. І от як вони пішли купувати, прибув молодий, і ті, що були готові, ввійшли з ним у весільний покій, і замкнулись двері. Нарешті приходять також інші діви й кажуть: Господи, Господи, відчини нам! А він у відповідь їм мовить: Істинно кажу вам: Я вас не знаю. Чувайте, отже, не знаєте бо ні дня, ні години.

...“Тоді Небесне Царство буде подібне до десятьох дів, що взяли свої лямпи й вийшли назустріч молодому
Десятьом дівам з Євангеліє було довірене важливе завдання - чекати нареченого… П’ять розумних заснуло з лампами повними олії, нерозумні мали лампи пусті, вони їм були ні до чого .
…Через те, що молодий був забарився, всі задрімали й поснули… Всі заснули. Різниця була лише в тому, що ті мудрі були завбачливі і наповнили свої лампи олією, тому вони змогли привітати молодого.
Чого можемо повчитися з цього Євангеліє для свого життя? Зустріч з Женихом очікує також і нас! Час очікування символізує наше життя. Христос – Жених, може прийти в будь-яку хвилину! Ця хвилина, коли зустрінемося з Христом – хвилина нашої смерті, може бути близько, але можливо є ще далеко… Якщо буду намагатися бути подібним до мудрих дів, то буду щоденно «контролювати» чи в мене досить олії благодаті, добрим іспитом совісті, прийманням Христа в Євхаристії, молитвою,читанням Божого Слова, та поширюванням добра, великодушності, миру, щедрості… Ісус бажає, щоб ми ці «запаси олії» мали постійно в собі! Чи працюємо, чи вчимося, чи бавимось, чи відпочиваємо, чи спимо….

• Наскільки ми готові до зустрічі з Христом?

Немає коментарів: