01.02.2010

01 лютого, понеділок – Мр. 11,1-11
Преп.Макарія Єгипетського

Коли вони зблизились до Єрусалиму, до Витфагії і Витанії, біля Оливної гори, посилає двох своїх учнів, кажучи їм: "Ідіть у село, що перед вами, і скоро ввійдете у нього, знайдете прив'язане осля, на яке ніхто з людей ще не сідав. Відв'яжіть і приведіть його. А коли вам хто небудь скаже: Що то ви робите? - відкажіть: Господь його потребує, - тож негайно відішле його назад сюди. Пішли ті і знайшли осля, прив'язане коло дверей, знадвору, на роздоріжжі, - і відв'язали. Деякі ж із тих, що там стояли, сказали їм: "Що робите, що ото осля відв'язуєте?" Ті їм відповіли, як сказав Ісус, тож їх відпущено. І приводять осля до Ісуса, кладуть на нього свою одежу, і всів він на нього. А многота стелила свою одіж на дорозі, інші ж - віття, нарізане в полі. Ті, що йшли попереду, і ті, що слідували ззаду, викликували: "Осанна! Благословен, хто приходить в ім'я Господнє! Благословенне грядуче царство батька нашого Давида. Осанна на висоті!" І ввійшов у Єрусалим, у храм, і оглянув усе, а що було вже пізно, то вийшов з дванадцятьма у Витанію.


Осля … є домашньою твариною, яку часто зустрічаємо в Ізраїлі. Цю тварину використовували для їзди не тільки пересічні мешканці, але навіть поважні особи. Коня навпаки використовували, як засіб пересування під час військових дій. Саме на коні царі в’їжджали в завойоване місто. Вибираючи ослика, Ісус протиставляє себе цареві - завойовникові.
…І оглянув усе, а що було вже пізно, то вийшов… Євангелист Марко звертає нашу увагу на погляд Ісуса на місто не для того, щоб його виділити, але щоб підкреслити, що Ісус оглядає його поглядом господаря. Та саме тоді, коли Ісус досягає вершини слави у людському розумінні, Він одразу відходить, не використовуючи свій успіх. Христос показує нам, що Царство Боже встановлюється не через людський тріумф, а зовсім в інший спосіб.

Яким був би погляд Ісуса на моє життя? Чи воно достатньо впорядковане.

Ісусе, зміни моє бажання змінити світ на бажання любити цей світ з покорою.

Немає коментарів: