09.03.2010

09 березня, вівторок – Мт 11,2-15
1-ше і 2-ге віднайдення голови Йоана Хрестителя

Почувши у в’язниці про діла Христові, Йоан послав його спитати через своїх учнів: «Ти той, що має прийти, чи іншого маємо чекати?» У відповідь на це Ісус сказав їм: «Ідіть і сповістіть Йоана про те, що чуєте й бачите: Сліпі бачать і криві ходять; прокажені очищуються і глухі чують; мертві воскресають і вбогим проповідується Добра Новина. Щасливий, хто через мене не спотикнеться».
Тоді, як ті відходили, Ісус почав говорити людям про Йоана: «На що ви вийшли подивитися в пустиню? На тростину, що її колише вітер? На що ж вийшли подивитись?На чоловіка, одягненого в одежу м’яку? Таж ті, що носять м’яку одежу, сидять у царських палацах. Чого ж тоді вийшли?Побачити Пророка?Так, кажу вам, і більше, як Пророка. Це той, що про нього написано: Ось я посилаю мого посланця перед тобою, що приготує тобі дорогу перед тобою.
Істинно кажу вам, що між народженими від жінок не було більшого від Йоана Христителя; однак найменший у Небеснім Царстві більший від нього. Від часів Йоана Христителя і понині Царство Небесне здобувається силою; і ті, що вживають силу, силоміць беруть його. Усі бо пророки й закон пророкували до Йоана. І коли хочете знати – він є Ілля, що має прийти. Хто має вуха, нехай слухає.


… між народженими від жінок не було більшого від Йоана Христителя… Ісус нам вказує на життя найбільшого пророка Старого завіту – Івана. Той своє завдання виконував дуже відповідально. А що ми? Не сумуймо, що про нас не можна сказати те саме, що і про Івана. Важливішим є те, що Його можемо взяти за зразок свого духовного зростання. Він жив дуже скромно, одягався занадто просто, їв тільки найнеобхідніше. Поступовим зреченням непотрібних речей і ми дійдемо до життя більшого сенсу, спокійнішого, радіснішого і без дорогих та елітних речей, одежі, вишуканої їжі. Подумаймо, як Його можемо почати наслідувати. Подивімося, яким чином ми змогли б іншим принести радість, чого можемо зректися заради наших ближніх, чого потребує той, хто живе біля нас….

Буду думати, в чому можу бути подібним до Івана.

Господи Ісусе, очисти моє серце від всього, що мене віддаляє від Тебе та наповни мене великодушною любов’ю.

Немає коментарів: