09.08.2009

09 серпня, неділя – Мт 14,22-34 (нд.9; гл.8)
Вмуч.Пантелеймона,лікаря

22. І зараз же спонукав учнів увійти до човна й переплисти на той бік раніше від нього, тим часом як він відпускав народ. 23. І коли відпустив народ, пішов на гору помолитися насамоті. Як звечоріло, він був там сам один. 24. Човен уже був посеред моря і його кидали хвилі, бо вітер був супротивний. 25. О четвертій сторожі ночі (Ісус) прийшов до них, ступаючи морем. 26. Учні, побачивши, що він іде морем, жахнулись. «То привид!» – заговорили й закричали з переляку. 27. Та Ісус тієї ж миті мовив до них: «Заспокойтесь, – це я, не страхайтеся!» 28. Аж тут Петро озвавсь до нього й каже: «Господи, коли це ти, повели мені підійти водою до тебе!» 29. «Підійди!» – сказав Ісус. І вийшов Петро з човна, почав іти по воді і підійшов до Ісуса; 30. але, побачивши, що вітер сильний, злякався, почав потопати й крикнув: «Господи, рятуй мене!» 31. Ісус же притьмом простягнув руку, вхопив його і мовив до нього: «Маловіре, чого засумнівався?» 32. І як увійшли до човна, вітер ущух. 33. А тоді ті, що були в човні, вклонилися йому до ніг, кажучи: «Ти істинно –Син Божий!»
34. І перепливши, прибули в землю генезаретську.


Коли Ісус відпустив людей відчував велике бажання молитися, тому вийшов на гору і там розмовляв з Богом. Коли побачив бурю і човен з учнями, який хитається на хвилях, хотів їм помогти. Навіть, якщо були досвідченими рибалками, мали великий страх через хвилі, які ринули в човен. А ще до них наближається якийсь привид. Це вже було понад їхні сили.
…«Заспокойтесь, – це я, не страхайтеся!»… Такими словами Ісус підтримував учнів і тепер з цим закликом звертається й до нас. Де присутній Ісус, там ніхто не повинен боятися! Якщо втрачаємо Ісуса з виду, якщо нам Його заступають наші уявлення та приходять негативні емоції, такі як страх, неспокій, гнів, тоді боїмося. Вчімося опановувати наші почуття швидше, ніж вони нас повністю поглинуть… Боже, поможи. Ісусе, довіряю Тобі.

Подумаю, як мені «вберегтися» від «хвиль» зла.

Господи, довіряю своє життя в Твої руки, тримай мене міцно.

Немає коментарів: