13.07.2009

13 липня, понеділок – Мт 13,10-23
СОБОР 12-ОХ АПОСТОЛІВ.

10. І приступили його учні й сказали до нього: «Чому ти притчами до них говориш?» 11 А він у відповідь сказав їм: «Тому, бо вам дано знати тайни Небесного Царства, а он тим не дано. 12. Бо хто має, тому дасться, і він надто буде мати; а в того, хто не має, заберуть і те, що має. 13. Я тому говорю до них притчами, що вони, дивлячись, не бачать, і слухаючи, не чують і не розуміють. 14. На них збувається пророцтво Ісаї, що каже:
Слухом почуєте, та не зрозумієте, і дивлячись, не побачите, –
15. бо серце в цього народу затовстіло. Вони на вуха тяжко чують і зажмурили свої очі, щоб не бачити очима, і вухами не чути, і не зрозуміти серцем, та не навернутись, – щоб я зцілив їх.
16. Ваші ж очі щасливі, бо бачать; та й ваші вуха, – бо чують.
17. Істинно кажу вам: Багато пророків і праведних хотіли бачити, що ви бачите, і не бачили, і чути, що ви чуєте, і не чули.
18. Слухайте, отже, притчу про сіяча. 19. До кожного, хто чує слово Царства і його не розуміє, приходить лукавий і викрадає те, що посіяне в його серці. Це той, хто був сприйняв насіння край дороги. 20. А той, хто був сприйняв його на кам’янистім ґрунті, це той, що чує слово і зараз же з радістю його сприймає, 21. але він коріння в собі не має, непостійний, і коли настане яка скрута чи переслідування задля Слова, він швидко зневірюється. 22. А той, хто прийняв його між тернину, це той, хто слухає слово, але турботи цього світу та омана багатства заглушують те слово, і воно не приносить плоду. 23. Той же, нарешті, хто сприйняв його на добрій землі, – це той, хто слухає і розуміє слово, і плід приносить; і видає один у сто разів, інший у шістдесят, ще інший у тридцять».

В Євангелію Ісус нам сьогодні представляє чотири групи людей. До першої групи належимо тоді, коли Його слово слухаємо з натхненням, але це натхнення до Христа триває лише доти, доки не прийде якесь випробування, хвороба і наше зацікавлення до Бога зменшується із збільшенням труднощів… Друга група повна людей, котрі з радістю приймають Боже слово, але тільки на хвилину, доти, доки це «не торкається» їхніх уявлень, зручностей і не вимагає принести якусь жертву. Третя група — це люди-терни, котрі і раді б жити за Божими критеріями, але турботи про матеріальні потреби, підвищення в кар’єрі, задушують їхні бажання сповнювати Божу волю, яку для них має Бог! Але й тут є велика група тих, котрі не лише почнуть крокувати за Ісусом, але й витривають на дорозі за ним, наперекір труднощам, проблемам, хворобам та поступово йдучи за Ним, стають кращими людьми, християнами, батьками, дітьми…

Господи, довіряюся Тобі, бажаю бути доброю землею.

Немає коментарів: