02.12.2009

02 грудня, середа – Лк 15,1-10
Прор. Авдія; Муч. Варлаама

Усі митарі й грішники приходили до нього, щоб його почути.
А фарисеї з книжниками нарікали: “Цей грішників приймає і їсть разом з ними.”
Тоді Ісус сказав до них цю притчу:
“Котрий з вас чоловік, мавши сотню овець і одну з них загубивши, не зоставить дев'ятдесят дев'ять у пустелі та не піде шукати загублену, поки її не знайде?
А, знайшовши, кладе її собі, радіючи, на плечі
й, повернувшися додому, скликає друзів та сусідів і до них каже: Радійте зо мною, бо я знайшов овечку, що була загубилась.
Отак, кажу вам, що на небі буде більша радість над одним грішником, що кається, ніж над дев'ятдесят дев'ятьма праведниками, що їм не треба покаяння.
Або котра жінка, маючи десять драхм, і як одну загубила, не засвітить світла, не замітатиме своєї хати й не шукатиме її старанно, поки не знайде?
А, знайшовши, скличе подруг і сусідок і їм каже: Радійте зо мною, бо я знайшла ту драхму, що була загубила.
Отак, кажу вам, буває між ангелами Божими радість над одним грішником, що кається.”

… Котрий з вас чоловік, мавши сотню овець і одну з них загубивши, не зоставить дев'ятдесят дев'ять у пустелі та не піде шукати загублену, поки її не знайде?.
.. Не треба шукати логіки в цих словах, бо наша людська логіка є дуже далека від Божої. Ми б тішилися тими 99 овечками і, напевно, не переймалися б особливо тією однією загубленою…
Якою безмежною є Божа любов до нас людей. Бог, як добрий пастир не зречеться ні однієї овечки, ні однієї людини, навіть якщо вчинила не знати які великі гріхи! Навіть того найбільшого грішника не вважає за втраченого… Не покине нікого з нас… Це робимо швидше ми, люди. Бог ні. Крокує з нами та подає помічну руку у всіх життєвих ситуаціях.
… Отак, кажу вам, що на небі буде більша радість над одним грішником, що кається... Бога потішить кожне наше зусилля до покращення. Кожен день знову вставаймо та крок за кроком стараймося крокувати до Нього, до неба! Виправляймо наші хиби, знеохочення, нашу лінь, нелюбов до інших, заздрість та різні прив’язаності з Його допомогою.
В небі переживемо велику радість!

Немає коментарів: