23.12.2009

23 грудня, середа – Лк 21, 5-7, 10-11, 20-24
Мучч. Мини, Єрмогена і Євграфа

І коли деякі говорили про храм, що він був прикрашений дорогоцінним камінням та обітними дарами, (Ісус) сказав: “Надійдуть дні, коли з усього, що ви бачите, не лишиться камінь на камені, який не був би перевернений.” Тоді вони його спитали: “Учителю, коли ж це буде? І який буде знак, що це має настати?” Будуть великі землетруси, по різних місцях будуть пошесті й голод, появи жахливі, а з неба великі знаки будуть. Коли ж побачите Єрусалим, оточений військами, знайте тоді, що його спустошення наблизилось. Тоді ті, що в Юдеї, нехай тікають у гори, а ті, що будуть у середині міста, нехай вийдуть з нього; ті ж, що будуть на полях, нехай до нього не входять. Це бо дні кари, коли то все, що написане, здійсниться. Горе вагітним та тим, що грудьми годують, у ті дні! Бо на землі буде нужда велика й гнів проти народу цього. Вони поляжуть від леза меча й підуть у неволю поміж усі народи. Єрусалим топтатимуть погани, поки не закінчиться час поган.


Єрусалимський храм був у цьому періоді великим скарбом. Його краса дивувала всіх. Тому були всі вражені роздумами Ісуса, що не лишиться каменя на камені. Але це так і сталося. Римляни залишили від нього тільки руїни. Була це кара за те, що не прийняли Ісуса.
А що ми, люди третього тисячоліття? Храмів маємо досить, є вони і досить великими. Та бачимо, що це не є важливим. Для Бога важливими є інші «храми». Всіх нас сотворив Бог з безмежної любові на свій образ! Наші тіла є храмами Святого Духа! Це є найважливіше. Будова наших тіл є досконалою, і ми її часто прикрашаємо модною одежею, косметикою… Але попробуймо подивитися духовним зором, що буде з тих досконало підготованих тіл після смерті? Попробуймо зосередити свою увагу на нашому серці та душі! Прикрасьмо їх Христовою присутністю, добром, щастям від свого християнства, радістю зі спасіння.

Господи, навчи мене прикрашати своє життя за Твоєю волею.

Немає коментарів: