19.12.2009

19 грудня, субота – Лк 12,32-40
Миколая Чудотворця, аєп. Мир Ликійських

Не бійсь, маленьке стадо, бо вашому Отцеві вподобалося дати вам Царство.
Продайте ваше майно й дайте милостиню. Зробіть собі гамани, що не старіються; невичерпаний скарб на небі, де злодій приступу не має, ні міль не точить.
Бо де скарб ваш, там буде й ваше серце.
Нехай ваш стан буде підперезаний, і світла засвічені.
Будьте подібні до людей, що чекають на пана свого, коли він повернеться з весілля, щоб йому негайно відчинити, як прийде й застукає.
Щасливі ті слуги, що їх він, прийшовши, застане невсипущими! Істинно кажу вам: Він підпережеться, посадить їх за стіл і, приступивши, почне їм служити.
І як прийде о другій чи о третій сторожі й так усе знайде, щасливі вони.
Збагніть це добре: коли б господар знав, о котрій годині прийде злодій, пильнував би й не дав би проламати стіни у своїм домі.
І ви також будьте готові, бо не знаєте, о котрій годині Син Чоловічий прийде.”

… і світла засвічен
і
… Ці слова Ісуса можемо пояснювати по різному… В часи Ісуса не було сигналізацій, ні таких складних замків, які би берегли майно родини, … Засвічені лампи могли «відігнати»злодіїв від наміру красти, а разом з тим вказували і на те, що люди в цьому домі готові прийняти до хати гостя…
… Щасливі ті слуги, що їх він, прийшовши, застане невсипущими!…Багато з нас боїться нічних злодіїв, тому робимо спеціальні замки, ставимо міцні двері… Але існують і такі злодії, перед якими нас Ісус сьогодні застерігає. Це є злодії нашої душі – диявол, навколишній світ, з його спокусливими пропозиціями та і ми самі з нашим егоїзмом.
…Істинно кажу вам: Він підпережеться, посадить їх за стіл і, приступивши, почне їм служити….Бог відкриває нам свої обійми… Бажає нам допомогти… Тому віддаймо Йому свої турботи та переживання, Він точно заопікується ними.

Немає коментарів: