11.03.2009

11 березня, середа – Мт 27,11-26
Св. Порфирія

Поставлено Ісуса перед правителем, а правитель спитав його:«Ти цар юдейський?» Ісус відповів:«Ти кажеш». Та коли первосвященики й старші його обвинувачували, він не відповідав нічого. Тоді Пилат каже до нього: «Хіба не чуєш усього, скільки то свідкують на тебе?» А він не відповів йому ані на одне слово, так що правитель вельми дивувався.
На свято звик був правитель відпускати народові одного в’язня, якого вони хотіли. Був же тоді відомий в’язень, що звавсь Варавва. А коли вони зібралися, Пилат каже до них: «Кого бажаєте, щоб я вам відпустив:Варавву чи Ісуса, що зветься Христос?» Знав бо він добре, що вони з зависти видали його.
І коли він сидів на судилищі, його жінка прислала йому сказати: «Нічого не роби праведникові тому, бо я цієї ночі вві сні багато витерпіла заради нього».
Та первосвященики й старші намовили народ, – просити за Варавву, а Ісуса – видати на смерть. Заговорив правитель і сказав їм:«Кого з двох бажаєте, щоб я відпустив вам?» Ті відповіли: «Варавву». Каже до них Пилат: «А що маю робити з Ісусом, що зветься Христос?» Усі відповіли: «Нехай буде розіп’ятий!» Спитав він: «Що злого вчинив він?» Вони ж ще більше заходилися кричати: «Нехай буде розіп’ятий!» Пилат, бачивши, що нічого не вдіє, а заколот дедалі більшає, взяв води й умив перед народом руки та й каже: «Я невинний крови праведника цього; ви побачите». Увесь же народ відповів, кажучи: «Кров його на нас і на наших дітях!» Тоді він відпустив їм Варавву, а Ісуса, бичувавши, видав на розп’яття.


Ісус був правий. Правда і закон були на Його боці, але суд закінчився інакше. В нас би все збунтувалося. Ісус мовчить. Знав що спротив, боротьба та в загальному будь-які слова є інколи некорисними. Воля Його Батька була, щоб Він жертвував за нас життя і це засудження було початком сповнення Його волі. Божа воля має завжди за мету добро, красу. Так і ми мали б мати на думці ту кінцеву мету, завжди, коли проти нас стає щось, що викликає спротив, почуття кривди, несправедливості.

Господи Ісусе, навчи нас за нашими труднощами бачити красу, котра має зрости з них і добро, котре ти задумав.

Немає коментарів: