23.03.2009

23 березня, понеділок – Мр 14,53-65
Мчч. Кодрата та ін.

І повели Ісуса до первосвященика; і зібрались усі первосвя-щеники, старші та книжники. Петро ж ішов слідом за ним здалека аж усередину до двору первосвященика і, сівши з слугами грівся при ватрі. Первосвященики ж і вся рада шукали свідчення на Ісуса, щоб його вбити, та не знаходили. Багато бо свідчило неправдиво проти нього, але свідчення їхні не були згідні. А деякі, підвівшись, так свідчили проти нього ложно: «Ми чули, як він говорив: Зруйную храм цей рукотворний і за три дні збудую інший, нерукотворний». Та й це їхнє свідчення не було однозгідне. Тоді первосвященик, уставши посередині, спитав Ісуса, мовивши: «Не відказуєш нічого, коли оці свідчать проти тебе?» Та він мовчав і нічого не відповідав. Знову спитав його первосвященик і каже йому: «Чи ти єси Христос, Син Благословенного?» «Я є, – відповів Ісус, – і побачите Сина Чоловічого, який сидітиме праворуч Всемогутнього та йтиме по хмарах небесних». Отож первосвященик роздер свою одежу й каже: «Навіщо нам іще свідків? Ви чули богохульство! Як вам здається?» І всі вони присудили, що смерти він гідний. Тож деякі стали плювати на нього, закривати йому лице й били його по щоках та приказували: «Пророкуй!». А й слуги били його по обличчі.


Синедріон був судом справедливості для вибраного народу. Тепер цей суд засуджує Христа, Сина благословенного Бога і вважає Його гідним смерті. Безвинного засуджують «тому, що знеславив Боже ім’я», судді оголошують вирок і розривають на собі одяг. Але ми знаємо від Євангеліста, що зробили вони це із заздрощів і ненависті. А Святий Йоан говорить, що насправді найвищий священик говорив від імені Бога: адже саме дозволяючи засудити свого Невинного Сина, Бог Отець зміг спасти Його винних братів.
Ісусе, ти не переймаєшся вартістю Твоєї невинності. Уявляю, наскільки Ти є самотнім, щоб повернути людині справедливість, втрачену внаслідок гріха. Ми були Твоїми ворогами, не було способу змінити наше становище. Ти дозволив себе засудити, щоб дарувати нам прощення. Спасителю, вчини, щоб ми не дозволили засудити себе в день страшного суду.

Немає коментарів: